Nice Run - Vår Ruset på finska

Det var härligt försommarväder när Vår Ruset kom till Finland. De 1 400 deltagarna kunde njuta av solsken och klarblåhimmel när de avverkade den fem kilometer långa banan genom Hagalund i Esbo utanför Helsingfors.

Vår Ruset har sedan premiären 1989 utvecklats till en succé i Sverige. I år samlade 17 lopp från Luleå i norr till Malmö i söder hela 150 000 kvinnliga motionslöpare.
I Norge finns sedan snart tio år en kopia av Vår Ruset som heter Jente Bölgen. Nu har det alltså blivit dags för Finland där loppet heter Nice Run (Nais är det finska ordet för kvinna). Esbo IF, som arrangerade premiärloppet, har jobbat med förberedelserna sedan i vintras.
Nästa år planeras fyra eller fem Nice Run-lopp i Finland.
– Vi tror att Nice Run kan växa rejält. Jämför man premiären för Nice Run med premiären för Vår Ruset för 17 år sedan så var det ungefär lika många deltagare nu som när Vår Ruset startade, säger Bengt Jansson, som från svensk sida varit projektledare för den finska versionen av Vår Ruset.
– Det har varit intressant att arbeta med Nice Run. Vi har fått lära oss att finska friidrottsklubbar har en annan organisation än svenska friidrottsklubbar.
– I Finland finns det knappt någon klubb som har en anställd kanslist. I Sverige har de flesta större klubbar minst en anställd kanslist.