Nordens största maraton blir snabbare: alla blir vinnare på adidas Stockholm Marathons nya bansträckning

Bankarta över nya banan på adidas Stockholm Marathon

Bättre för löparna, bättre för publiken, bättre för arrangören. Alla blir vinnare när Marathongruppen lanserar den nya bansträckningen för adidas Stockholm Marathon. Den 3 juni ljuder startskottet på Lidingövägen – blir du en av de första som springer den nya banan?

Sista helgen i maj eller första helgen i juni är för många synonymt med huvudstadens maraton. Snart är det dags igen när den 44:e upplagan av adidas Stockholm Marathon äger rum. Årets stora nyhet är att en ny bansträckning väntar löparna som ska springa. Bara så sent som 2018 lades banan om, då från en tvåvarvsbana till en envarvsbana runt staden. Syftet var att minska upprepningen och förbättra löpupplevelsen. Nu tar Marathongruppen ytterligare steg i förbättringen av banan när nya spännande vyer väntar deltagare och publik.  

–Att vi lyckats få till de här förändringarna i bansträckningen är jag oerhört glad och förväntansfull över! Vi på Marathongruppen vill alltid framåt och strävar efter att ge våra löpare bästa möjliga upplevelse. I och med det här blir det inte bara bättre, snabbare och mer lättlöpt för deltagarna, utan även bättre för publik och stadens befolkning, säger David Fridell, verksamhetschef på Marathongruppen. 

Precis som Fridell antyder är den nya banan för adidas Stockholm Marathon flackare än tidigare och löparna har färre höjdmeter att plocka på färden från Lidingövägen till målgången på Stockholms Stadion. Det blir också förbättringar för all övrig trafik i staden. 

De stora förändringarna sker på Kungsholmen, i Vasastan och på Södermalm. Nya stora gator kommer i spel när såväl Sveavägen, Kungsgatan, Scheelegatan som Fleminggatan nu står på menyn för löparna samtidigt som delar av Odengatan och varvet på Kungsholmen kortas ned. 

Nya fina vyer väntar på Södermalm 

En annan stadsdel där stora förändringar sker är på Södermalm. Förra året kunde vi se tätklungan bestående av tre herrar springa fel längs Stadsgårdsleden, en bandel som nu är ett minne blott. Fredrik Kjellberg, banchef för adidas Stockholm Marathon, är dock tydlig med att det inte är på grund av felspringningen som en del av banändringen sker just där. 

Stadsgårdsleden är en del som har varit uppe på bordet för omläggning under en längre period och anledningarna till det är flera. Det har framför allt varit en tråkig del för löparna att springa eftersom den inte är publikvänlig. Det är också den dyraste och logistiskt svåraste passagen för oss som arrangör med både färje- och busstrafik att ta hänsyn till. Med det sagt ska såklart det som hände tätklungan förra året inte få ske och vi har givetvis tagit lärdom av det. Men det är inte därför den tas bort utan syftet är att göra upplevelsen för löpare och publik mycket bättre, säger Fredrik Kjellberg. 

Löparna kommer istället för Stadsgårdsleden få springa från Slussen, upp längs Katarinavägen och på toppen mötas av den vackra utsikten. Sedan går turen vidare längs välkända gator såsom Folkungagatan, Götgatan, Åsögatan, Magnus Ladulåsgatan och Rosenlundsgatan. 

adidas Stockholm Marathon brukar vara en riktig folkfest. Med en ännu mer centralt belägen bana hoppas vi verkligen att stockholmarna tar sig ut på gator och torg för att heja fram alla fantastiska löpare. Givetvis hoppas och tror jag även att löparna kommer uppskatta förändringarna, avslutar Fredrik Kjellberg. 

adidas Stockholm Marathon äger rum den 3 juni med start klockan 12.00. Vill du anmäla dig, läsa mer om loppet, den nya bansträckningen eller trafikinformation finns allt att hitta på stockholmmarathon.se

Text av: Sebastian Wallin