Nu är säsongen i gång för TSM Running

Väntan har varit lång efter att coronapandemin tvingade löpargruppen att ställa in förra årets säsong. Men nu var det dags igen när säsongspremiären för TSM Running gick av stapeln. Drygt 300 löpare samlades för att inleda säsongen och springa tillsammans mot sina olika mål. Nu väntar gemensamma långpass på söndagar hela vägen fram till ASICS Stockholm Marathon den 4 juni nästa år.

Det var förväntansfull stämning i aulan på GIH när löparna succesivt började droppa in inför premiären. Utomhus bjöd vädret på -6 grader och mulet. Bland arrangörer och projektledare var det fullt ös när medlemsbevis och ledarvästar skulle delas ut. Av nästan 700 anmälda var det cirka hälften som kom till den något kylslagna premiären vid GIH och Stadion i Stockholm. För att leda löparna fanns det femtiotalet ledare på plats. Beroende på vilken distans deltagarna har för avsikt att genomföra får de välja vilken fartgrupp de vill springa med. För maraton finns det fartgrupper för 3.00-5.00 timmar och för halvmaraton 1.30-2.10+ timmar. Löparna får byta fartgrupp under säsongen. 

Flera löpare gjorde sin debut tillsammans med TSM Running samtidigt som andra har varit med i flera år, vissa ända sedan starten 2007/2008. En som tillhör det lite mer rutinerade gardet är TSM-ledaren Peder Lindqvist som vi fick en kort pratstund med inför det första passet. Han håller farten för löparna som vill springa halvmaraton på 2.10+. 

– Det känns bra och spännande att äntligen få komma i gång. Både jag och min fru Jaana har varit med i TSM Running sedan starten, så vi är ganska rutinerade här, berättar han. 

Vi hinner även fånga in projektledaren Cia Bildt-Sandgren som springer runt och fixar så allt ska vara i ordning för årets deltagare. Hon tycker att det är väldigt roligt att få komma i gång. 

– Vi har väntat sedan mars 2020 på att få träna tillsammans. Nu är vi äntligen här och ska inleda en ny säsong mot halvmaraton och maraton, så det känns fantastiskt, säger hon. 

Och det friska vintervädret som intagit Stockholm verkar inte bekomma henne speciellt mycket. 

– Ja men vädret är lite som det ska vara. Det ska vara några minus och lite snö! 

Efter att alla deltagare fått lämna sina saker, hämtat ut medlemsbevis och ledarvästar var det dags för grupperna att ge sig ut på det första passet. På schemat stod att man skulle få chansen att ”prova på” olika farter och typer av löpning för att på så vis veta vilken fartgrupp man ska tillhöra under de kommande långpassen. Deltagarna skulle även få bekanta sig med diverse träningsbegrepp som ingår i deras träningsprogram. 

Under det för dagen 90 minuter långa träningspasset fick löparna känna på såväl löpstyrka som rörlighet för löpare och farter för tröskel-, intervall- samt långpass. När löparna kom tillbaka efter passet var det nöjda miner vi möttes av. Något vi även kunde se hos en frostbiten huvudcoach i form av den före detta elitlöparen Anders Szalkai som komponerar träningsprogrammen för TSM Running. Szalkai summerar en fin premiär. 

– Det känns väldigt kul att vara i gång. Härlig energi på gruppen! Nu har jag inte stämt av med alla grupper hur det har gått, men jag hoppas att det har gått bra och att passet funkade. Det är ju lite snö och lite vinter men det är väl så det ska vara i december, säger han och fortsätter. 

– Vi har ju faktiskt aldrig ställt in ett träningspass med TSM Running på grund av vinter, så jag hoppas att det ska hålla i sig. Sedan får man såklart anpassa passet och köra lite lugnare än vad jag hade skrivit som coach. Jag skriver ju ofta farter osv men det får man anpassa en dag som idag.

Vi får även några korta ord med Peder som kommit tillbaka efter sitt pass med 2.10-gänget. Peder och hans grupp håller det lugnaste tempot med sikte på halvmaraton. Med andra ord är de ute och springer under lite längre tid än andra grupper. Även han bjuder på glada och positiva miner. 

– ­Löparna var glada och allt gick bra. Dom som springer med oss får ju mest valuta för pengarna säger han med ett skratt och fortsätter in mot omklädningsrummet.

Avslutningsvis hinner vi få några sista tankar från Cia, en nöjd och glad projektledare som sammanfattar dagen med en härlig känsla i kroppen. 

– Det känns helt fantastiskt att vi är i gång! God stämning och stor entusiasm bland deltagarna och träningviljan ser ut att vara på topp. Många har varit i gång under vårt uppehåll, men det är också många som startar om nu. Det blir en nystart att komma tillbaka till TSM Running. Bra engagemang i varje fartgrupp och alla grupper växer. Framför allt de riktigt uthålliga löparna som springer på allra längst tid på loppen, de var väldigt många. Det är en grupp som växer hos oss och det är väldigt roligt. 

Även ledarna vittnade om att det var flera nya ansikten i deras fartgrupper, vilket är ett fint kvitto på att TSM Running är öppet för alla. Oavsett vad du har för ambition eller mål med din träning är du välkommen. Att springa fort är inget krav utan att bara vilja vara med för att få träffa nya träningskompisar eller hålla i gång med sin löpning är en anledning så god som någon. 

Blir du sugen på att hänga med är anmälan öppen hela säsongen! Läs mer om TSM Running här

Text av: Sebastian Wallin