Nu sätter milträningen igång

Den här veckan startar träningsprogrammen för Tjejmilen.
- Det finns fyra olika nivåer att välja mellan beroende på vilken ambitionsnivå som löparen har, men alla har det gemensamt att de har en lugn början, säger Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai som också vill passa på att tipsa om programmen för alla löpare som vill ha våren och sommaren på sig för att komma i form till ett millopp.

Alla programmen startar lugnt, men efter några veckor blir skillnaderna tydliga mellan de fyra programmen. Nybörjarprogrammet handlar om att orka springa hela vägen i tjejmilen den 31 augusti. Det mest avancerade programmet är för den som siktar på en tid på cirka 40 minuter. En tid som ger en plats bland de hundra främsta.
- Det är ett ambitiöst program och jag tror att träningen som programmet ger kan räcka för en tid ned mot 37--38 minuter på milen för den som har tur att ha bra förutsättningar för löpning, säger Anders Szalkai.

Alla träningsprogram på Marathon.se är detaljerat skrivna dag för dag.
- Tanken är att de ska ge en översikt över hur man kan lägga upp sina träningspass och vilka delar som bör ingå. Sedan kan man naturligtvis improvisera och pussla ihop delarna så att de passar för ens eget liv, säger Szalkai.

Anders Szalkai ser också gärna att den som vill pusslar och anpassar lite efter eget huvud. Nivå-02-programmet som är gjort för den som siktar på en tid strax under 50 minuter kan passa även för den som siktar att göra milen på 55 minuter. Det man ska vara uppmärksam på är att anpassa tider och farter.

- För den som redan är igång med träningen kan de första veckorna se lite väl lätta ut, påpekar Szalkai. Vänta i så fall med att hoppa in i programmen några veckor och