Nu ska Sverige vinna St Olavsloppet

På torsdagsmorgonen startar St Olavsloppet, fyradagars-stafetten mellan Östersund och Trondheim. Ett svenskt herrlag har aldrig vunnit tävlingsklassen. Men nu är det dags. Ett svenskt landslag med bland andra Bjarne Thysell och Alfred Shemweta har trummats ihop för att vinna stafetten.

Årets nyhet för St Olavsloppet är att man har en landslagsstafett mellan Sverige, Finland och Holland. Norge kommer inte med något landslag men de representeras istället av Osloklubben Vidar som vunnit stafetten de sista åren.
För svensk del ser stafetten mycket intressant ut.
Lagledaren Sven Åke Jåfs från Borlänge ser fram emot tävlingen med
tillförsikt.
- Vi har ett intressant lag med Alfred Schemweta och Bjarne Thysell som våra starka kort. De har ju sprungit VM och EM sedan kompletterar vi med ett gäng unga löpare, säger Sven Åke.
De två starka korten, Alfred och Bjarne gjorde bra ifrån sig på Stockholm Marathon men någon VM start blir det inte för duon.
Men en finnkamp duger gott.
- Har landslaget kallat då ställer man upp, säger Alfred som nu gör sitt första tävlingsframträdande sedan han blev fyra på maran.
För Ärlalöparen Bjarne Thysell skulle maran i Stockholm vara tack och adjö till elitlöpningen men liksom för Alfred är det svårt att tacka nej när det vankas blågul löpning.
- Jag har lovat att springa lite stafetter men i övrigt så är det slut på elitsatsningen, menar Bjarne.
Motståndet från Finland och Holland ser överkomligt ut för svensk del. Men det finska laget har rutin sedan tidigare från stafetten och det kan vara viktigt enligt Finlands ledare Pertti Hillukkala som även litar på sina yngre löpare.
- Vi har många goda juniorer som gjort bra tider mot slutet.
Tyvärr saknas Finland sitt stora ess Santu Mäkinen.
Det holländska lagets talesman Noel Kaiser tycker att Sverige ser svårslagna ut på pappret.
- Sverige ser starka ut men Finland ska vi slå, menar Noel. Norge representeras inte av något landslag.
Men Osloklubben Vidar är som vanligt starka.
- Vi ska vara först in i Trondheim på lördag, säger en ledare från Vidar. Klubben har förstärkt sitt lag med två Kenyanska löpare och tillsammans med det övriga gamla gardet ser laget onekligen starkt ut.