Ny mara vid polcirkeln

Sverige får ett nytt maratonlopp 2007.
- Välkommen till Jokkfall och Överkalix lördagen 30 juni!
Eller till Artic Circle Marathon som Överkalix IF döpt loppet till.

- Vi har marknaden i mitten av juli då vi ordnar Marknadsloppet, men annars händer det inte så mycket här uppe. Så var det någon som kom på att vi skulle ordna ett maratonlopp, berättar Krister Brännman i Överkalix IF.

Överkalix ligger några mil söder om polcirkeln men tar man vägen upp mot Korpilombolo så passerar man 66,6 breddgraden, den magiska gräns där solen inte går ner vid sommarsolståndet.

Det handlar alltså om en mara i Midnattssolens land.
- Vi har inte bestämt när på dygnet loppet ska gå, säger Krister Brännman. Det spelar nog inte så stor roll för oss häruppe - på sommaren är det full fart hela dygnet - det är inte något konstigt att möta grannen om man är ute och går mitt i natten. Det är på sommaren vi lever upp.

Ljust på sommaren, mörkt på vintern. Så här års orkar knappt solen över grantopparna, men föreberedelserna har tagit fart.
- Loppet kommer att ha start på bron över Kalixälven i Jokkfall. Den går över själva fallet och står man på bron får man nog en del spray från forsen, tror Krister.

Det handlar alltså om en klassisk maratonbana över 42195 meter. Från en punkt till en annan.
Alla andra maratonlopp i Sverige är rundbanor eller vändpunktsbanor, men i Artic Circle marathon handlar det om att springa landväg från starten ner till Överkalix.
- Vi är nöjda om vi får 30 deltagare första året, men vi har sagt att vi åtminstone ska ordna loppet i tre år framåt - alltid sista lördagen i juni.

Vill man inte springa hela sträckan kommer det även att ordnas ett halvmaraton. Start på bron i Jokkfall men mål på vägen ner mot Överkalix.