Ny rekordtid i Kumlas backlopp

När Kumla Skidförening Friidrott arrangerade sitt backlopp för tredje gången uppför askhögen i Kvarntorp alldeles utanför Kumla blev det återigen en ny bästatid för loppet.

Förra årets lopp vanns av dåvarande svenske terrängmästaren Mattias Persson som i söndags sprang Broloppet och därför ej kom till start i år.
Direkt från start tog Fredrik Uhrbom från Söderköping täten men efter knappa kilometern var marockanske Said Regragui ifatt och drog också direkt ifrån. Efter första varvet på terrängbanan runt Kvarntorpshögen som mäter 2,9 km där också ett spurtpris är inlagt hade Said skaffat en betryggande ledning före Fredrik och då hade också arrangörsklubbens egen löpare Mathias Pettersson kommit ifatt Fredrik. Då börjar den verkliga stigningen upp mot toppen med 100 meters höjdskillnad på 600 meters löpning. Där drog inte Said ifrån längre utan avståndet hölls ungefär lika. Said vann loppet som mäter 4,5 km på nya rekordtiden 15.21 mot fjolårets 15.25. På sista 500 metrarna var Mathias den starkaste av de jagande och tog andraplatsen med 8 sekunder före Fredrik.

I damklassen startade Ida Strandeholm från Råby Rekarne snabbast och var först vid spurtpriset efter 2,9 km. I de kraftiga backarna upp mot toppen visade Linda Ström sin styrka och gick förbi för att sedan vinna med 12 sekunder. Trea i loppet blev Örebro AIK:s Åsa Höög som bor bara några kilometer från Kvarntorpshögen och har kunnat träna på banan.
Konst på Hög Loppet är Ett lite annorlunda lopp som de flesta återvänder till trots tuffheten, men med en bedårande utsikt från målplatsen ut över övriga platta Närke.