Ny trailcup inget för knädoktorn

På lördag har en ny tävlingsserie för löpning premiär: Svenska Trailrun Masters? Cup. Det är sju mycket långa terrängtävlingar över hela riket som ligger till grund.
– Det får man inte tala om för knädoktorn! säger initiativtagaren Peppe Malmqvist med ett gott skratt.
Idén föddes faktiskt på marathon.ses forum.

Det svengelska namnet Svenska Trailrun Masters? Cup förklaras av att föregångarna finns i engelskspråkiga länder. Initiativtagaren Peppe Malmqvist är en passionerad långlöpare, som varit med om liknande tävlingar när han bodde i Hong Kong.
- Där finns det något som heter "King of the Hills", fem deltävlingar på halv- och helmaraton som går i kuperad terräng. Det var otroligt kul!
Peppe skrev om det på marathon.ses forum och drömde om en svensk motsvarighet. Det ledde till mailbombning. Enda sättet att få till det var att ordna det själv! Han kontaktade arrangörerna av sju ultralopp i Sverige och frågade om de var intresserade att bilda en tävlingsserie under hans administration.
- Alla var positiva. Det är helt ideellt. Serien kostar ingenting.
Peppes initiativ var lika kvick som förlösande. Han kom inte ens på att gå omvägen via ett förbund.
- Det skulle nog inte hända ett dugg. De här loppen skulle ses som något väldigt smalt. Det här året kör vi på prov. Men jag skulle vara jätteglad om någon institution eller klubb skulle vilja ta över.
Inga av loppen har samlat fler än 60 deltagare förut, hävdar Peppe, som har en klar målsättning för tävlingsserien.
- Vi vill uppmuntra fler att delta.
Poäng delas ut i en fallande skala till de första 15 placerade i varje deltävling. Övriga får en poäng vardera. Var och en får tillgodoräkna sig poäng från tre deltävlingar. En fråga om självbevarelsedrift?
- Jag ska ner till Göteborg för att springa första loppet, men jag tror att jag avhåller mig från det andra, om jag kan! lovar Peppe halvt om halvt.
Cup-premiären sker på lördag utanför Göteborg, då första upplagan av
Femmans Sport Trailrun avgörs på den 38 kilometer långa Vildmarksleden mellan Hindås och Skatås. Den som vill testa en kortare variant erbjuds att springa de sista tolv kilometerna.
Övriga lopp i Svenska Trailrun Masters? Cup är:

2) Ursvik Ultra, 5-6 april, 75 km, Sundbyberg Fem varv på den hårt kuperade Extreme-banan i Ursviksskogen med start vid midnatt. Arrangeras av Team Silva.
3) Ladonia Mountain Trophy, juli, ~30 km, Mölle. Undantaget som bevisar att Skåne är allt annat än platt. Arrangeras av Litepac.
4) Björkliden Fjällmarathon, 5 juli, 42 km, Björkliden. 1500 meters fjällstigning. Arrangeras av Litepac.
5) Åre Alpine Marathon, 6 september, 42 km, Åre. Två bestigningar av Åreskutan - liften är för veklingar! Arrangeras av Star Adventure.
6) Montrail Skrylle Extreme, september, 50 km, Skrylle. Andra upplagan av Sveriges första avknoppning av den stora tävlingsserien i USA Arrangeras av Montrail i Sverige.
7) Sörmlands Ultramarathon,11 oktober, 50km, Stockholm. 50 km längs Sörmlandsleden Arrangeras av Stockholms Långdistansklubb, SLDK.

Hemsida för Svenska Trailrun Masters? Cup