Nyberg klar för EM ?tror vi!

Claes Nyberg blev i helgen den andre svenske långdistanslöparen som kvalificerat sig till sommarens EM i Stuttgart. Terrängspecialisten är klar på 10 000 meter, men än så länge saknar han officiell tid.

25 varv runt en 400-metersbana är en speciell tjusning som får allt svårare att hitta en plats i dagens snabba galatävlingar. Eftersom afrikanerna dominerar de få lopp som springs över 10 000 meter har européerna sedan några år tillbaka en egen tävling på vårkanten, European Challenge. Där får afrikanerna bara vara med som farthållare!
Allt är upplagt för att jaga tider. Det udda evenemanget består av fyra lopp på 10 000 meter, två för männen och två för kvinnorna. Allt som allt hundra varv (!) vilket skulle sig visa vara i mesta laget för arrangörerna. I år anordnades European Challenge i italienska Camaiore och av de tre deltagande svenskarna var det som väntat Claes Nyberg som var snabbast. Hans mål var att underskrida tiden 28.35, som är vad som krävs för att kvala in till EM i friidrott, som hålls i Stuttgart i början på augusti.
I milt men blåsigt väder lyckades Claes med sin föresats efter att ha hängt på en klunga som passerade halvvägs på 14.03. Efter en schackringsperiod lyckades Claes spurta mot slutet med ett rykande sista varv på 62 sekunder och komma in på 28.26....tror vi. Arrangörerna har nämligen sjabblat med att hålla reda på varvräkningen och än så länge figurerar olika uppgifter om både placeringar och tider.
Vinterns genombrottsman Joakim Johansson sänkte sitt personliga rekord till 29.05 medan hans klubbkamrat i bohusländska Hälle, Mustafa Mohamed, behövde dryga halvtimmen.
Världsrekordet innehålls av Haile Gebrselassie. Det är otroliga 26.22.
Jonny Danielssons svenska rekord är på 27.55.
För att få ett perspektiv på hur snabbt man måste springa för att klara av 10 000 meter på en halvtimme kan ni bege er till en 400-metersbana och springa ett varv på 72 sekunder. Sen är det bara att fortsätta i 24 varv till! Fast Haile har alltså klarat det på mindre än 64 sekunder per varv...

Fotnot: Hinderlöparen Henrik Skoog är sedan tidigare förhandsnominerad till EM i friidrott.