Orutinerade segrare i Strömmingsmaran

Martin Gidewall från Tumba sprang sin fjärde mara någonsin.Siv Dekelius från Tärnaby debuterade. Två orutinerade löpare som vann söndagens maraton i Söderhamn.

- Jag åkte till Söderhamn för att springa mitt första maraton och inte för att vinna, sa en mer förvånad än trött segrarinna efter segern till tidningen Hälsingekuriren.
Motståndet var kanske inte så hårt i damklassen, men i herrklassen gick det under fyra minuter per kilometer i täten.
Trion med fjolårssegraren Leif Hansson, IF Götas Leif Sjöström och Martin Gidewall gick loss från huvudklungan redan efter några kilometer.
De turades om och växeldrog så att avståndet till de jagande växte till över minuten innan varvningen i Söderhamns centrum.
När trion fortsatte ut på det andra varvet kom avgörandet.
Strax efter Forsbackabron orkade inte Hansson och Sjöström hänga med i Gidewalls tempo.
- Det var inget medvetet ryck från min sida. Jag höll samma tempo och fortsatte att springa på när jag märkte att de släppte. Jag tittade aldrig bakåt och jag var osäker på om det skulle hålla hela vägen in i mål. Det var rejält kämpigt vid 30 kilometer det var nog värmen som tog ut sin rätt. De sista två-tre kilometerna var riktigt jobbiga, berättade Gidewall efteråt.
Både Hansson och Sjöström tröttnade dock och istället var det Iggesunds Bengt Sjöberg som tog andra plarsen efter en stark avslutning.
Totalt var det 89 löpare som fullföljde Strömmingsmaran.

1) Martin Gidewall, IFK Tumba, 2.42.21
2) Bengt Sjöberg, Iggesunds SK, 2.45.02
3) Mikael Forsling, Edsbyns IF, 2.45.33
4) Leif Hansson, Rånäs, 2.48.00
5) Johan Sand, Flemingsberg, 2.49,28,
6) Leif Sjöström, IF Göta, 2.49,59,
7) Hans Dahlén, Fredrikshof, 2.59,33

1) Siv Dekkerhus, Slussfors IF, 3.51,31
2) Monika Simson, Täby LLK, 4.13,20