Överfall skuggade Baldinis OS-seger

Italienaren Stefan Baldini vann OS-maran, men segern överskuggades av ett överfall på den länge ledande brasilianaren Vanderlei De Lima. Brasilianaren som ledde loppet med 30 sekunder stoppades och knuffades in i publikledet i det avgörande skedet vid 35 kilometer,

Säkerhetsvakter och publik övermannade snabbt den ensamme attentatsmannen som fördes till en lokal polisstation enligt BBC. Brasilianaren tappade både tid och tempo vid incidenten. Cirka tio sekunder hölls Vanderlei De Lima fast innan han kunde ta sig loss och fortsätta.
Överfallet kom i ett mycket viktigt skede av loppet. Vanderei Lima hade i den tuffa uppförslöpningen mellan 16 och 31 kilometer skaffat sig en ordentlig lucka till den jagande klungan. Som mest var avståndet uppe i 42 sekunder (vid 30 kilometer).
Vid själva överfallet hade italienaren Stefan Baldini och amerikanen Mebrahtom Keflezighi, britten Jon Brown och kenyanen Paul Tergat inlett inhämtningen av den ensamma utbrytaren, men avståndet krympte bara mycket långsamt.
Tempot skruvades dock upp efter hand och Stefano Baldini var starkast av förföljarna. Baldini, som vunnit EM i marathon, VM i halvmarathon och som deltagit i två OS tidigare, kom ifatt och sprang om Vanderlei De Lima vid 38 kilometer. Baldinis fart var i den lätta nerförsbacken fantastiska 28.59 på de 10 kilometerna mellan 30 och 40 kilometer. Lima kunde inte svara och strax efteråt passerade även Mebrahtom Keflezighi brasilianaren. De övriga topplöparna i den jagande klungan var dock ordentligt avhängda och de Lima jublade åt sitt brons och strödde slängkyssar till publiken inne på Panathinaikosstadion. Lima fick tiden 2.12.11 i mål. Baldinis segertid blev 2.10.55 och Mebrahtom Keflezighi silvertid 2.1129.

Europamästaren Janne Holmén, Finland, fanns aldrig med i tätklungan men arbetade sig uppåt under loppet och slutade på 21.a plats med tiden 2.17.50.

Mer om OS i Aten 2004