OS-meriterad segrare på herrsidan när adidas Adizero Running Tour inleddes med adidas Premiärmilen

Topp 3 i herrklassen på adidas Premiärmilen

adidas Premiärmilen bjöd på riktigt aprilväder redan i mars med snö och nollgradig temperatur. Det på förhand starka startfältet i herrklassen levde upp till förväntningarna och till slut stod den amerikanska löparen Diego Estrada som vinnare. I damklassen segrade Emilia Lillemo.

Lätta snöflingor började falla under morgonen när löparna sakta men säkert intog evenemangsområdet ute på norra Djurgården. adidas Premiärmilen är det första av totalt fyra lopp i den nya satsningen adidas Adizero Running Tour som Marathongruppen gör tillsammans med adidas. 11.00 ljöd startskottet och snöandet avtog samtidigt som eliten sprang iväg. 

Det på förhand mycket starka startfältet på herrsidan levde upp till förväntningarna och det bildades snabbt en tätklunga med flera välkända namn såsom David Nilsson, Diego Estrada, Archibald Casteel och Kalle Berglund. Efter drygt sex kilometer hade de två förstnämnda skapat sig en liten lucka till övriga. När det väl skulle avgöras var det den amerikanska löparen Diego Estrada som drog det längsta strået och kom i mål på 29.49. Estrada som under OS i London 2012, då tävlandes för Mexiko, slutade på 21:a plats på herrarnas 10 000 meter. 

I damtäten var det mindre dramatiskt och slutsegraren Emilia Lillemo från Täby IS ryckte åt sig en ledning tidigt i loppet som höll hela vägen. Två blev Malin Starfelt från Runacademy IF och trea Linn Bengtsson, Spårvägens FK. Tvåan i loppet, Malin Starfelt, plockade hem förstaplatsen i touren då Lillemo inte är anmäld till den.  

En av de stora favoriterna till att kamma hem totalsegern i touren, Hanna Lindholm, sprang i mål på en femteplats efter att ha dragits med sjukdomsbesvär senaste veckorna. Förhoppningsvis är Lindholm tillbaka i gammalt gott slag när det är dags för nästa stopp på adidas Adizero Running Tour. 

Topp 3 i damklassen på adidas Premiärmilen

Första gången loppet livesändes

I och med det nya tourkonceptet har det även gjorts en satsning på att livesända samtliga evenemang. Sebastian Wallin, marknadsansvarig för adidas Premiärmilen och adidas Adizero Running Tour, summerar dagen. 

Så kul att vara igång, både med löparsäsongen i stort och att touren är i rullning. Vad jag har hört hittills så har allting flutit på bra och att vi kan rikta lite extra ljus på svensk elitlöpning känns otroligt kul. Framförallt idag när det inte bjöds på så publikvänligt väder. Vi ser redan nu några punkter som vi kan och kommer förbättra till nästa gång. Men för att vara live-debut är supernöjda, avslutar han. 

adidas Adizero Running Tour är tillbaka igen den 22 april med adidas Premiärhalvan och precis som idag går loppet att följa live via Runner’s World. Sedan följer adidas Stockholm Marathon den 3 juni och så avslutas allt med Ramboll Stockholm Halvmarathon den 9 september. 

Topp 3 herrar: adidas Premiärmilen 

1. Diego Estrada – 29:49 
2. David Nilsson – 29:56
3. Axel Djurberg – 30:06

Topp 3 damer: adidas Premiärmilen 

1. Emilia Lillemo - 34:50
2. Malin Starfelt – 35:24 
3. Linn Bengtsson – 35:29 

Totalställning herrar: adidas Adizero Running Tour 

1. Diego Estrada 
2. David Nilsson 
3. Axel Djurberg 
4. Archibald Casteel 
5. Yohannes Kifay 
6. Kristoffer Låås
7. Kalle Berglund 
8. Andreas Jansson 
9. Hugo Setthagen 
10. Dennis Olsson 

Totalställning damer: adidas Adizero Running Tour 

1. Malin Starfelt 
2. Linn Bengtsson 
3. Hanna Kumlin 
4. Hanna Lindholm 
5. Mikaela Arfwedsson 
6. Annika Andersson 
7. Liselotte Hellsten 
8. Julia Rasmusson 
9. Charlotte Arvered 
10. Rebecca Axelsson