Överlägsna segrar på Hisingen

Hälle IF i Ljungskile är en mycket framgångsrik elitklubb från den lilla västsvenska orten. SM-medaljerna och landslagsuttagningarna har duggat tätt under de senaste åren. På lördagen gjorde två av klubbens aktiva ett besök i Göteborg för att springa Hisingsrundan. Ahmed Muhammed och Jenny Framme levde upp till favoritskapet och tog överlägsna segrar i var sin klass.

Text: Jakob Karlsson

Hisingsrundan är en av de löpartävlingar i Västsverige som arrangerats under lång tid, närmare bestämt varje år sedan 1982. Liksom många andra tävlingar har arrangerande IF Kville fått se deltagarsiffrorna sjunka under de senaste åren, men trots allt lockade året upplaga 360 personer att anmäla sig. Och detta trots att helgen även bjöd på Nolhagaloppet (Alingsås), Bockabrölet (Nödinge/Ale) och UDM (Stenkullen/Lerum).
Loppet är mycket uppskattat bland deltagarna, många återkommer år efter år till denna välarrangerade tävling. En av arrangörerna vågade sig på gissningen att Hisingsrundan är det enda gatulopp som i sin helhet går på Hisingen. På plaketten slås även fast att det rör sig om "Hisingens eget stadslopp", vilket dock inte hindrade många fastlänningar att dagen till ära göra ett besök på Sveriges fjärde största ö.
Starten sker på Munkedalsgatan, strax intill Wieselgrensplatsen, och därefter springer löparna en slinga som huvudsakligen sträcker sig mot nordväst från startplatsen. Banan mäter åtta kilometer och är mycket lättsprungen, nästan helt utan backar. Detta ger som regel mycket bra tider, tillsammans med det faktum att banan är något kortare än de åtta kilometer som anges. Målgång sker inne på Rambergsvallen, strax söder om starten, i år inför en fåtalig men entusiastisk publik.
För en dryg vecka sedan fick Göteborg se sommarvädret försvinna, och sedan dess har regn och blåst varit normalväder. "Så här är det i Göteborg" hördes en löpare säga när en vindpust drog förbi strax innan start. På det hela taget var det dock bra väder för löpning. Regnet höll sig på avstånd, och vindarna kändes bara på de få öppna ställena längs banan - trist nog visade sig ett av dessa vara upploppet inne på Rambergsvallen...
När hälle-duon Ahmed Mohammed och Jenny Framme ställde sig på startlinjen var loppets två förhandsfavoriter på plats. De två löparna skaffade sig snabbt ett betryggande försprång, och kunde hålla undan med en segermarginal på dryga minuten (Ahmed) och över sex minuter (Jenny). I herrklassen var det några välbekanta västsvenska löpare som följde efter segraren, med fjolårssegraren Peter Tefke på andra plats.
Den stora segermarginalen i damklassen har att göra med att många av de duktigaste löpartjejerna i Göteborg tävlar för arrangerande IF Kville, och därför på lördagen ställde upp som arrangörer. Löparna fick därför glädjen att hejas fram av några flaggvakter som annars säkert blandat sig i tätstriden, bland dem Kristin Johansson som i fjol vann Hisingsrundan för sin dåvarande klubb.

Resultat, Hisingsrundan 8 km
Herrar elit
1) Ahmed Mohammed Hälle IF 23:52
2) Peter Tefke Ale 90 IK 25:09
3) Johan Blixt 26:14
4) Per Lilja IF Kville 26:20
5) Thomas Johansson Sävedalens AIK 26:33
Damer elit
1) Jenny Framme Hälle IF 28:52
2) Lena Martinsson 35:19
3) Liselotte Königsson Solvikingarna 35:50
4) Maria Carlsson Sävedalens AIK 36:29
5) Christina Fardell 37:33

Samtliga resultat kommer att publiceras i GP Nordväst (lokal bilaga till GP) och förmodligen även på IF Kvilles hemsida.