Packa väskan - 300 resmål för löpare

Det är kanske inte lika enkelt som att åka med en researrangör, men det kan bli både billigare och mer flexibelt att själv ordna resan till ett lopp utomlands. Vi har tips på 300 bra resmål och saker att tänka på innan du börjar boka.
Vill du ha lite inspiration så häng med Petra Månström till Frankfurt Marathon i klippet (här ovanför) från resespecialen av programmet Spring!

Här är några tips innan du börjar boka

Runt om i Europa och världen ordnas stora och små lopp året runt. De stora maraton- och landsvägsloppen har en paraplyorganisation. Drygt 300 lopp i 90 länder är anslutna till AIMS (Association of International Marathons and Distance Races) som är en organisation som verkar för god kvalitet och erfarenhetsutbyte mellan arrangörerna.
• Ett AIMS-lopp är en sorts kvalitetsmärkning och du kan vara säker på att distans för loppet är korrekt mätt och att arrangörerna följer Internationella Friidrottsförbundets regler.
I kalendern på AIMS-hemsida hittar du länkar till alla lopps hemsidor. (Länk finns i slutet av artikeln.)
De flesta AIMS-lopp har anmälan direkt online, tips om boende och annan information om loppet.

Det är alltså relativt enkelt att anmäla sig till många lopp direkt på Internet.
Var dock noga med att läsa igenom informationen till deltagare.
• I en del länder krävs läkarintyg för att få springa maraton,
• Vissa länder har speciella villkor för utländska löpare. I Italien till exempel tar inte alla mindre lopp emot utländska löpare eftersom arrangören ska ett speciellt tillstånd från Italienska friidrottsförbundet.
• Till ultralopp och andra extrema prövningar kan det också krävas vissa resultat och meriter.
• Stora lopp som New York City Marathon hänvisar svenska löpare till de två svenska researrangörerna SRRC Marathonresor och SpringTime Travel. Möjlighet finns dock att kvala och delta i en utlottning av startplatser.
• Populära maratonloppen i London, Paris och Berlin blir snabbt fulltecknade. Även om loppens hemsidor säger att det är fullt kan det dock finnas möjlighet att köpa startplats med hotell via svenska SRRC Marathonresor och SpringTime Travel.
• Leriga terränglopp typ Tjur Ruset finns inte i vanliga tävlingskalendrar. Men kolla in Strongman Run i Tyskland, Tough Mudder i USA och Tough Guy i England. Garanterat annorlunda löparupplevelser.

Här är några sista tips innan du börjar boka:
• Kolla in var lågprisflygen landar och flygtider. Räkna med att hamna tio mil utanför stan även om flygplatsen heter Frankfurt (Hahn), Barcelona (Girona). Glöm inte alla extraavgifter och transfers när du jämför priser.
• Sista minuten är oftast inte billigast alternativet att boka. Biljett- och hotellpriser varierar och brukar vara låga cirka två månader innan avresa.
• Arrangörerna har ofta hotellerbjudande, ofta riktigt bra hotell, men inte alltid bästa budgetalternativet. Kolla de stora bokningsidorna hotels.com och booking.com som prispressar hotellbranschen världen över.
• Kolla resultatlistan från året innan. Den brukar skvallra om vilket sorts lopp och vilken klass det är på loppet.
• Planera inte att åka hem tävlingsdagen vilket bara ger onödig stress som kan störa i loppet.