Pallar Radcliffe favorittrycket?

Pallar Paula Radcliffe för favorittrycket den här gången? Det är frågan inför söndagens maratonlopp i VM i Helsingfors. Med start klockan 13.15 i SVT2 direktsänds hela loppet.

Radcliffe blev nia på 10000 meter den inledande VM-dagen men har hela tiden deklarerat att det är maratonloppet som är hennes huvudmål. Den suveräna världsrekordhållaren misslyckades i OS för ett år sedan och är på söndagen ute för att ta revansch.
- Det är viktigt för mig att vinna en stor titel, säger Radcliffe till brittiska BBC. Jag har höga förväntningar och vet att jag har tränat hårt. Nu handlar det om att gå ut och realisera mitt mål.
Vi har under lång tid fått vänja oss vid att VM och OS ofta går i länder med en värme som vi nordbor och för all del även britterna inte är vana vid.
Av det skälet talar mycket för att VM i Helsingfors kan bli Paula Radcliffes stora chans till seger. Till skillnad från banlöpningen har avgörandet i maraton ingenting med spurtsnabbhet att göra. Lägg därtill att Radcliffe på pappret är 3-5 minuter bättre än sina hårdaste motståndare. Sett i ljuset av det får hon gälla som favorit.

Etiopens friidrottsförbund har av olika skäl sidsteppat sina tre bästa löpare och satsar istället på ett lag där forna banlöparstjärnan Derartu Tulu är det hetaste namnet. Men hon kan knappast blanda sig i medaljstriden. Det gör däremot det japanska laget med Mari Ozaki i spetsen och kanske kinesiskan Chunxiu Zhou som vann i Söul i våras. Heta medaljkandidater är också rumänskan Constantina Tomescu-Dita och Lettlands stolthet Jelena Prokopcuka som vann i Osaka.