Paris Marathon - en 25-åring som blivit fullvuxen!

April är en intensiv maratonmånad. På söndag avgörs Paris Marathon som för tio år sedan fick ställas in på grund av litet intresse men som idag är ett av världens största maratonlop

Det hela började i mycket blygsam skala 1976 med 126 fullföljande. Åtta år senare var man uppe i över 10.000 löpare i mål, men lyckades inte fullfölja den positiva utvecklingen. Dålig organisation och sjunkande deltagarantal innebar till och med att tävlingen ställdes in år 1991.
Idag ytterligare 10 år senare har Paris Marathon etablerat sig som ett av de riktigt stora loppen. Med över 32.000 anmälda ifjol var bara London och New York större. Men det är inte bara deltagarantalet som vuxit till sig under 90-talet. Nej, framförallt har arrangörerna visat att man också klarar av tillströmningen på ett bra sätt.
En stor och välarrangerad mässa och nummerlappsutdelning med pastapartyt under samma tak, och inte minst det fantastiska start- och målområdet i anslutning till Triumfbågen gör att löparna numera gärna möter våren i Paris. Bara själva starten pa Champs D''Elysees med de forsta två kilometerna sluttande svagt utför mot Place de la Concorde kan väcka de mest slumrande vårkänslor till liv.
De senaste tre åren har också inneburit fina väderleksförhållanden och mycket goda resultat. Framfor allt minns man 1999 års lopp med fem man under 2.09. Ifjol segrade hemmafavoriten Mohamed Ouaadi på fina 2.08.59 samtidigt som Belgiens Merlen Renders satte nytt kvinnligt banrekord med 2.23.43.
Även om årets deltagarsiffror inte når nya rekordhöjder så kommer loppet
ännu en gång att närma sig 30.000 löpare, varav 30 procent är utlänningar. Såväl tyskar som engelsmän och amerikaner överstiger tusentalet och inte mindre
än 84 olika nationaliteter är representerade. Antalt svenska medborgare uppgår till dryga 50, medan till exempel danskarna kommer med närmare 300.
På marathon.se återkommar vi med ytterligare detaljer inför loppet som bland andra ser svenska elitlöparna Peter Koskenkorva och Susanne Johansson på startlinjen.
Vi kommer också att följa några av de svenskar som tänker njuta av banan längs Seine under lite längre tid på söndag.