Patrik under 1.10 trots motvinden

Brittatorps Patrik Gustafson, 36, sololöpte på lördagen till en överlägsen seger i halvmaran Kungsbackaloppet. Med sina 1.09.56 var han över tre minuter före tvåan Johan Sundqvist efter ett jämnt lopp.

Efter en frostig natt så var det sol och knappt tio grader varmt när starten gick klockan elva i Kungsbacka centrum. Patrik Gustafson tog snabbt kommandot och det var aldrig något snack om vem som skulle vinna.
– Jag hade bestämt mig för att hålla 3.20 per kilometer och det fungerade bra hela vägen. Jag är nöjd med loppet, säger Patrik vars personliga rekord är 1.06.51 från 2003.
Kungsbackaloppet går på en vändpunktsbana längs gamla E6:an mot Göteborg och saknar nästan helt backar. Vinden är dock ofta ett störande moment i loppet som nu avgjordes för 110:e gången.
– Det var motvind på utvägen och lätt medvind tillbaka, berättar Patrik som trots att han har bott i Göteborg i flera år nu sprang loppet för första gången.
Mitt-i-mellan-väder med sol, växlande vind och tio grader gör att det inte är helt lätt att välja rätt klädsel. De flesta sprang loppet i kortbyxor men Patrik valde mer kläder än så.
– Jag hade lång underställströja och en funktionströja ovan på det samt vantar, huvudbonad och korta tights. Ett tag var jag inne på långa tights men solen värmde ganska bra före start så det blev korta. Hellre för mycket kläder än för lite är min paroll, förklarar Patrik.

Från triatlon till maraton
Patrik var triatlet från början men har nu tillhört den svenska långloppseliten i fem år och har bland annat tre SM-medaljer i maraton. Men även om löpningen är nummer ett så har han inte helt släppt triathlon.
– Jag ska vara med i långdistans-SM i Kalmar i augusti och cyklar därför 3–4 gånger i veckan sedan i vintras. Men det har gått bra att löpträna parallellt och jag har inte haft några avbrott i träningen på grund av sjukdomar eller skador, säger han.
Men den närmaste tiden är det löpning som gäller. Terräng-SM i Halmstad nästan helg, sedan GöteborgsVarvet och så Stockholm Marathon den 9 juni.
Annika Kihlström från Solvikingarna vann damklassen på 1.25.48 medan Anders Soovik var snabbast i 8,5 km-loppet som han vann med en knapp minut på 27.26. Damklassen vanns av Paula Wass på 32.57.
Lite drygt 200 löpare fullföljde någon av de två distanserna och av dessa sprang två tredjedelar halvmaran.

Resultat Kungsbackaloppet, 21,1 km, 21/4 2007

Män
1) Patrik Gustafson, Brittatorps TK, 1.09.56
2) Johan Sundqkvist, Sävedalens AIK, 1.13.02
3) Anders Hansson, Solvikingarna, 1.15.16
4) Jonas Carlson, Solvikingarna, 1.16.21
5) Thomas Bengtsson, Stenungsunds FI, 1.16.26

Kvinnor
1) Annika Kihlström, Solvikingarna, 1.25.48
2) Linda Bergholtz 1.34.04
3) Ingela Berrum Svennung, Solvikingarna, 1.36.56