Pehrson vann Lucialoppet med Buller

Lucialoppet är årets kanske mest prestigefyllda lopp på Gotland. På lördagen avgjordes det 10,6 kilometer långa loppet för 22:a gången. För ovanlighetens skull blev det också gotländsk seger i herrklassen genom Andreas Pehrson, IK Tjelvar. I damklassen var det fastlänningen Annelie Buller som var snabbast.

Andreas Pehrson och Olof Thunegard har den här säsongen turats om att att vinna de gotländska långloppen. På lördagen såg det enkelt ut som en enkel seger för Tjelvar-löparen.
- Efter spurtpriset (vid 4 kilometer) var det ingen som hängde på längre, och sedan var det sololöpning i mål, förklarade Andreas Pehrson.
Många trodde att Östergarn Marathon-segraren, Olof Thunegard, skulle ge Andreas en match. Men Olof har haft magproblem i samband med en resa till Lanzarote och i måndags fick han diagnosen salmonella. Att han överhuvudtaget tog sig runt 10,6 kilometer låter kanske inte riktigt klokt.
- Lite mör har jag nog känt mig, men det ska inte vara någon fara att springa, förklarade Olof Thunegard.
I damklassen tog Annelie Buller, Hässelby SK, intiativet direkt. Klubbkamraten Camilla Johansson försökte hänga på i början men hann inte med när Annelie Buller hängde på andraklungan.

Efter Vår Ruset med 2000 löpare är Lucialoppet Gotlands största lopp under året. Totalt var det mer än 300 löpare som sprang på lördagen. Med torrt underlag och bara en lätt vind var det också bara förutsättningar för löpning trots att vi nu är inne i julmånaden. Men det dröjde bara någon timme efter prisutdelningen innan snöflingarna började falla och dekorera luciadagen i Visby.

Herrar 10,6 km
1) Andreas Persson,IK Tjelvar, 35.46
2) Olof Thunegard, Roma IF, 36.27
3) Henrik Östling, Enhörna IF, 37.29
Damer 10,6 km
1) Annelie Buller,Hässelby SK, 40.55
2) Camilla Johansson,Hässelby SK, 44.01
3) Åsa Edman,Roma IF,46.52