Pihlen spetsigast i skuggan av ett stavrekord

Mondo Duplantis ägde Stadionkvällen med tidernas högsta stavhopp utan tak. I skuggan av det och åtta diamantklingande arenarekord rörde sig den nya löpargenerationen framåt under BAUHAUS-Galan, den mest prestigefyllda tävlingen i Sverige.

När sydeuropeisk värme sveper in över den juniljusa kvällen blir friidrottens underhållning oslagbar på Stadion. Rekorden må ha slagits i andra grenar med stavhopp, spjut och diskus på historisk världsnivå, men även vi som älskar löpning fick flera nya minnen med oss hem.

När Kalle Berglund kom tillbaka som 1500-meterslöpare var det fem år yngre Samuel Pihlstöm som stal showen. 21-åringen tog täten i det internationella fältet med 250 meter kvar att löpa och höll det långt in på upploppet. Även om Hällelöparen blev passerad av en tät kvartett med tjecken Sasinek i spets tog sig ”Pihlen” i mål på 3:37.23 – det fjärde personliga rekordet på de fem senaste loppen. Med det är han inte bara bäst i landet i år, utan också nu nummer sju genom tiderna. Kalle Berglund kom i sin comebacktvå placeringar och två och en halv sekunder längre bak, precis under 3:40, och med 17-åringen Jonathan Grahn strax bakom. 3:40.29 var Mölndalslöparens hans femte juniorrekord i år!  Ungdomarna sveper med Kalle till fler tävlingar.

Kramer slog OS-medaljörer

Andreas Kramer startade offensivt på 800 meter, bakom kenyanen Kipruto som inledde så hårt att farthållaren fick fullt sjå med att kunna ta ledningen. Över upploppet seglade favorittrion Moula, Robert och Tual ifrån Kramer som ändå besegrade såväl guld- som silvermedaljören på fjolårets OS, kenyanerna Korir och Rotich och OS-femman Ben, en knapp sekund från vinnaren.

Emilia Lillemo nyttjade det högklassiga och i huvudsak europeiska hinderfältet (det slogs både franskt och ukrainskt rekord) till att sänka det personliga rekordet med ett par sekunder till 9:46.97 vilket förbättrade hennes chanser att få springa EM på ranking. Precis som Pihlström klättrar hon till sjunde plats genom tiderna.

Det blev tyvärr en ny tung kväll för Lovisa Lindh som fick släppa övriga 800-löpare de sista 250 meterna och var akterseglad i mål av de sju tjejerna som sprang under två minuter med endast norskan Hedda Hynne inom räckhåll. Lovisas debutlopp på 2:02.24 förblir det snabbaste denna sommar. Inte heller Sarah Lahti orkade hålla upp farten på de sista 300 meterna efter tre jämna varv i ett 1500-meterslopp som pekade mot 4:10. Men i mål blev det 4:14.43. Krasslige Emil Danielsson kom aldrig till start på 3000 meter där statslöse Dominic Lokinyomo Lobalu storskrällde med att spurtslå Jacob Kiplimo med ett lopp strax under 7:30.