Premiärmilen – första IT-loppet

Premiärmilen, som avgörs på Norra Djurgården i Stockholm den 1 april, blir landets första IT-lopp. All information om tävlingen finns endast på internet, och det går bara att anmäla sig och betala anmälningsavgiften via internet.

– Den tekniska utvecklingen gör att det inte längre behövs någon tryckt inbjudan, eller någon tryckt tävlingsinformation. Allt detta går idag att sköta via internet, säger Anders Olsson som tagit initiativet till Premiärmilen.
Loppet arrangeras av Hässelby SK och Spårvägens FK i samarbete med den anrika löparklubben Fredrikshofs FIF. Hässelby och Spårvägen har jobbat ihop när det gäller olika tävlingsarrangemang sedan premiären för Stockholm Marathon 1979.

– Internet har förändrat hur löpartävlingar arrangeras. När vi startade Stockholm Marathon var det självklart att trycka en inbjudan i stor upplaga. Sedan jobbade vi hårt med att sprida denna inbjudan. Enda sättet att anmäla sig var att fylla i vår anmälningstalong och sedan gå till posten och betala anmälningsavgiften, berättar Anders Olsson.
– Det var också viktigt för en stor tävling att ha samarbete med en dagstidning eftersom tidningen snabbt kunde publicera resultatlistan efter loppet.

– När internetsidan Marathon.se startades 1996 kunde vi plötsligt publicera resultaten från Stockholm Marathon direkt efter loppet. Det var en nyhet som verkligen uppskattades av löparna.
– 1996 betraktades det som en förstklassig service att publicera resultaten redan en timme efter det att loppet var avslutat. Idag är snabb resultatservice via internet något som alla löpare förväntar sig.
– När det sedan kom former för säkra betalningar via internet förändrades sättet att jobba med informationen kring en löpartävling ytterligare. Löparna gillade att kunna anmäla sig via datorn, De behövde inte längre beställa en tryckt inbjudan för att få en anmälningstalong och därmed kunna anmäla sig.
– Allt fler anmäler sig via internet. Vid Hässelbyloppet i höstas anmälde sig 90 procent av de drygt 2 000 löparna via internet.

Nu tar Premiärmilen steget fullt ut. All information om det nya 10 km-loppet på Norra Djurgården finns endast på internet.
Det går bara att anmäla sig via internet. När man anmält sig kommer ett svarsmail som också är löparens startbevis. Där finns startnumret angivet.
Tävlings-PM kommer på internet, och givetvis publiceras startlista och resultatlista på loppets hemsida www.Premiarmilen.se

– Att trycka inbjudan och tävlings-PM och sedan skicka ut dessa trycksaker med posten är en tung kostad för en nystartad tävling, påpekar Anders Olsson.
– Att sprida informationen via internet är både billigare och snabbare.
– De lägre omkostnaderna gör att vi kan hålla en låg anmälningsavgift
för Premiärmilen; 140 kr.