Recept på godaste granolan

Älskar du också en riktigt härlig och crunchy granola fullproppad med nötter, fröer och annat gott? Här får du tips på granolan som du kan ladda med innan både långpass och intervaller. Eller helt enkelt bara äta för att den är så himla god. Helst med ett äpple – som visat sig vara en superfrukt!

Nu när våren är på väg kommer för mig också suget efter filmjölk och yoghurt med granola. Vintertid är grötens tid – eller hur. Ofta lägger jag också till någon form av bär, men just nu är det äpple som får förgylla min granolafrukost. Både för att det är supergott med tärnat äpple i yoghurten, men också för att det är så himla nyttigt.

Jag läste nämligen nyligen i Dr Michael Mosleys ”30 bästa hälsotips” att han alltid äter ett äpple om dagen. De är fulla med fibrer och flavonider – och forskning visar att flavonider från frukt bland annat kan öka kroppens produktion av kväveoxid, som reglerar blodtrycket och håller blodkärlen friska. Tydligen hjälper äpplen till att minska inflammation,  sänka kolesterolet och minska risken för diabetes. Tänk att ett vanligt äpple är en sådan superfrukt. De flesta flavoniderna sitter under skalet, så ät ditt äpple med skalet kvar. Och just det – forskning visar också att det är mitt favoritäpple, Pink Lady, som innehåller mest flavonider. Älskar den här typen av hälsotips!

Nog om äpplen, det var ju ett recept på granola du skulle få. Vill du ha ett sockerfritt alternativ kan du byta ut honungen mot Nicks Fiber Syrup – det gjorde jag och det blev så himla bra.

Ingredienser

  • 1 dl krossat bovete
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrön
  • 2 tsk kardemumma
  • 2-3 tsk kanel
  • 1 nypa salt
  • 1,5 msk smält kokosolja (du kan ta vanlig rapsolja om du vill)
  • 4 msk vatten
  • 1,5 msk honung eller Nicks Fiber Syrup
  • 1 dl kokosflingor (läggs i mot slutet)
  • 1 dl russin (läggs i mot slutet)

Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienser (förutom kokos och russin – de ska inte blandas i förrän efter rostningen. Blanda vatten, kokosolja (som du har smält) och honung och blanda ner i nöt- och grynblandningen. In i ugnen och rosta i 20 minuter. Rör runt ett par gånger under tiden. När granolan svalnat blandar du i russin och kokos. Givetvis kan du byta ut russinen mot till exempel dadlar, torkade blåbär, aprikoser eller annat du gillar.

Hoppas du gillar!

Av Kristina Lager