Rekord till slut för St Eriksloppet

På lördagen sätter halvmaran i Stockholm rekord. 7163 löpare från 23 nationer är anmälda till Stockholm Halvmarathon – S:t Eriksloppet. Ett bra slut för St Eriksloppet som nästa år helt tas bort ur namnet på halvmaran som hädanefter ska heta Stockholm Halvmarathon.

Det sjuåriga loppet, som tidigare hette Stockholmsloppet, bytte namn till S:t Eriksloppet år 1999. Då skulle konceptet bytas, och loppet ha en tydligare koppling till Stadshuset och till Stockholms skyddshelgon S:t Erik.

År 2007 får loppet delvis behålla sitt gamla namn, som sammanfogas med ett modernt och smått jämställt bindestreck till namnet Stockholm Halvmarathon – S:t Eriksloppet.
Men nästa år tar det nya namnet över helt. Då kommer loppet att heta Stockholm Halvmarathon och inget annat.
– Det nya namnet säger mer om vad det är för lopp, säger Ulf Saletti, projektledare för loppet.

Ulf Saletti vill göra tydligt att det inte bara rör sig om ett halvt (och inte ett helt) maraton. Halvmaran är med andra ord inget lopp för fegisar.
– Jag tror fortfarande att det rör sig om en stor prestation. och det är ett också ett steg på vägen till att springa maraton, säger han.

Joel Eriksson, 25 år, springer i dag loppet för första gången. Han kallar sig en vansinnigt taggad gammal hockeylirare som ska pröva på långa distanser.
Namnbytet vet han inget om, men för Joel Eriksson är dagens lopp bara en början.
– Jag värmer upp med det här, sen springer jag maraton nästa sommar, säger han.
Hans mål är att klara loppet på en timme och 50 minuter. Kanske till och med fem minuter snabbare.
– Lite halvmesigt mål, tycker jag, men först hade jag tänkt sätta två timmar som mål, säger han.

Den som fortfarande är sugen på att springa loppet – och kanske värma upp inför ett helt maratonlopp – kan göra en direktanmälan vid nummerlappsutdelningen nära scenen i Kungsträdgården fredag 31 augusti kl 12.00 - 18.00 och
lördag 1 september kl 12.00 - 14.00.
Avgiften för direktanmälan är 400 kr.
Loppet startar kl 16.30 på lördagen.