Rekordet är slaget – nu väntar tidernas största adidas Stockholm Marathon

Nu på lördag, den 1 juni avgörs den 45:e upplagan av adidas Stockholm Marathon, i år med rekorddeltagande. Det tidigare rekordet från 2014 på 22 229 anmälda deltagare passerades i veckan och arrangören Marathongruppen räknar med att behöva stänga anmälan redan några dagar innan loppet.

Det är en nära 40% ökning i deltagande sen ifjol, och Marathongruppens verksamhetschef David Fridell är nästan tagen på sängen av det stora intresset.

- Det har varit tuffa år sedan pandemin och även om vi såg en ok återväxt ifjol hade vi aldrig vågat tro på ett rekord. I år sätter vi gränsen på 23 000 anmälda för att kunna ge en upplevelse och service av världsklass, men vi märker ett väldigt stort intresse och jobbar för att kunna ta emot ännu fler nästa år.

Det stora intresset ställer nya krav

För att kunna ta hand om det stora deltagar- och publikintresset har arrangörerna sett över logistiken ochflödena på och runt Stadion. Exempelvis råder totalt väskförbud på Stockholms Stadion under tävlingsdagen, och på Östermalms IP kommer bara deltagare välkomnas och inga anhöriga släppas in.

- Det ser ut att bli bra väder och vi räknar med en riktig folkfest på stan. Som publik är det extra viktigt i år att tänka till på hur man rör sig i stan under dagen, och hur man kan hjälpa till för att underlätta för deltagare att ta sig till och från arenan. En praktisk sak är att försöka undvika Stadion tunnelbanestation och istället gå av någon hållplats tidigare än tänkt, säger Lotta Lindblom som är evenemangschef på Marathongruppen.

- Vi gör förstås allt vi kan för att både deltagare, publik och funktionärer ska få en så bra dag som överhuvudtaget är möjligt. Redan ifjol lanserade vi en trafiktjänst där man i realtid kan få hjälp att planera hur man kan röra sig i staden under dagen, vi uppmuntrar både besökare och stockholmare att ta del av den, berättar Lotta Lindblom.

På stockholmmarathon.se finns redan nu en sida med publikinformation och hänvisningar till exempelvis trafiktjänsten. All aktuell information kommer att uppdateras och finns på loppets hemsida.

Planerar du att njuta av folkfesten som publik på stan. Det finns bra publikinformation här.