Rekordfart i ASICS Premiärmilen

Kanske för att våren är här, kanske för att det var perfekt löparväder, kanske för att uppvärmningen var så proffsig. Hur som helst gick det snabbare än någonsin för många i lördagens ASICS Premiärmilen.
– Ja, vi klarade vårt mål, säger Jessica Sjölander och Jenny Alm som efter den snabba milen fortsatte direkt till tältet där ASICS Stockholm Marathon tog emot anmälningar.

– Tre mil till skulle vi väl klara, säger Jenny som gjorde milen på 48.37 och därmed kan räkna med  en plats i startgrupp E i den första starten  i  ASICS Stockholm Marathon lördagen 3 juni.
ASICS Premiärmilen avgjordes för elfte gången på norra Djurgården i Stockholm. Men premiär i Premiärmilen att vara seedningslopp. Tidigare har det endast gått att seeda sig till maran med halv- och helmaratontider.
Det var många som tog tillfället i akt att med en snabb tid på milen förbättra sin startposition.
Men det var inte enda förklaringen att rekordmånga i loppets historia, 292 män och 275 kvinnor sprang under 40 respektiva 50 minuter på den kontrollmätta 10-kilometersbanan.
Visserligen fler deltagare än förra året, totalt fullföljde 2811, men resultatförbätringen var markant.
– Jag tror att det faktiskt kan vara den nya uppvärmningen, den har jag inte tidigare sett i ett sådant här stort lopp, säger Kent Claesson, löpcoachen som gjort de träningsprogram för milen som finns på trana.marathon.se.
– Det här är uppvärmning ungefär som våra elitlöpare brukar göra. Först lätt jogg i tio minuter, sedan rörlighet- samt  löpskoleövningar innan de avslutade med några koordinationslopp. Helt rätt, säger Kent som till vardags arbetar som tränare i Spårvägens FK.
En runda hade snitslats upp intill starten och alla tre startgupper fick möjlighet att istället för den sedvanliga uppvärmingsjympan få både längre men även mer löpspecificka övningar. Ledare från löpargruppen TSM-Running guidade hela vägen. Ja, några spände sedan på sig farthållarflaggor och sprang sedan milen i jämn fart på bestämd tid. Säkert ytterligare en anledning till det stora resultatlyftet.

Jagad från första metern vinner Robei Fsiha ASICS Premiärmilen några steg före Daniel Lundgren.

Med vindstilla, av nattens regn fuktmättad luft var det kanske också perfekta yttre förutsättningar under lördagsförmiddagen.
Banrekordet åkte även det all världens väg.
– Jag satsade på att dra på från början för att få lite försprång till Daniel och de andra, förklarade Robei Fsiha, Spårvägens FK, som också fick den den där luckan på 40-50 meter som han ville.
Landslagslöparen Daniel Lundgren, Turebergs FK, knaprade meter för meter under sista kilometerna och in på den långa målrakan framför universitet såg det nästan ut som att hinderspecialisten skulle komma ifatt, men till slut blev det tre sekunders marginal mellan de två stjärnorna, 30.52 för Fsiha mot 30.55 för Lundgren. Banrekord med 19 sekunder, en tid som även trean Mohammed Reza var under. 

Johanna Bäcklund tror knappt sina ögon när hon ser sluttiden på klockan i mål. 36.04 räckte också till seger.

I damklassen blev det liksom förra året finländsk seger. 2016 vann hinderstjärnan Sandra Eriksson. Nu var det åländskan Johanna Bäcklund som sprang ifrån alla tusen tjejer.
Tiden 36.04 var oväntat bra, åtminstone för Johanna:
– Ja, det var överraskande, jag födde min andra son för sex månader sedan så jag visste inte vad formen skulle vara så jag är jätteglad att jag kunde pressa mina tider redan på det första loppet, sade Johanna som sprungit 10 km på 35.49 som snabbast.