Rekordmånga sprang Hässelbyloppet

Mounir El Guerouaoui och Anna von Schenk tog hem herr- respektive damklassen i den 18:e upplagan av Hässelbyloppet.

Mounir hade under loppets första halva sällskap med klubbkamraten Rubin McRae, sedan var årets SM-tvåa på 1500 m ensam i ledningen. Segermarginalen blev till sist 18 sekunder.
– Jag tog den här tävlingen som ett led i min träning, berättar Mounir, som klockades för 30.48.
– Det kändes lätt att springa idag trots att jag körde ett hårt pass på 18
km i fredags.
Den 29-årige Hässelby-löparen har i sommar tävlat på 800 m och 1500 m. Inför nästa säsong är målet att göra en bra insats på 1500 m vid EM i Göteborg. Dessförinnan siktar Mounir in sig på landslagstestet i terränglöpning i Skövde den 30 oktober.

Anna von Schenk, som sprungit bra i flera lopp i höst, tog tidigt kommandot i damklassen som hon vann på 35.56. Linda Ström, som segrade i Hässelbyloppet för två år sedan, var tvåa på 36.37.
Efter att ha blivit mamma för andra gången i januari har Anna von Schenk den här säsongen främst tävlat på 10 km. Hon gjorde 1.19.10 i halvmaran S:t Eriksloppet för en månad sedan.
Inför nästa år planerar hon att satsa på maraton.

Söndagens 10 km-lopp genom Hässelby, Grimsta, Råcksta och Vällingby i norra Stockholm blev på flera sätt ett rekordlopp:
- 17 grader varmt vid starten kl 11.00.
- 1653 löpare var anmälda.
- 1285 löpare genomförde tävlingen.
Samtliga siffror är rekord för Hässelbyloppet. Det tidigare deltagarrekordet är från i fjol då 1166 löpare var anmälda och 918 fullföljde tävlingen.

Hässelbyloppet arrangerades för första gången 1988, men tävlingen har anor som går tillbaka ända till 30-talet.
I slutet av 30-talet ordnade nämligen Hässelby SK en stafettlöpning som hette Hässelby Runt på en bana genom Hässelby Villastad.
Det var denna tävling som inspirerade klubbens dåvarande friidrottsordförande Lars-Johan Oscarsson att starta Hässelbystafetten 1968. Detta var en gatustafett över åtta sträckor.
Tävlingen var under en period på 70-talet en av landets största och viktigaste stafettlöpningar. Intresset för tävlingen minskade dock under 80-talet, och 1988 ersattes stafetten av ett 10 km-lopp på Hässelbystafettens bana.
I slutet av 90-talet flyttades start och mål från Grimsta Sportfält till Hässelby Idrottsplats, men banan behölls i stora drag. Intresset för loppet har ökat stadigt i flera år. Hässelbyloppet är numera den största löpartävlingen i Stockholm under oktober månad.