Rekordmånga testade nya marabanan

Regnet strilade sakta och luften var mättad med syre när över 1100 löpare samlades på Stockholm Stadion för att provlöpa den nya banan för ASICS Stockholm Marathon. Alfred Shemweta som vunnit loppet två gånger och svenska mästarna Fredrik Uhrbom och Martin Öhman var på plats för att delta i provlöningen.

Linus Holmsäter från TSM Running som arrangerade provlöpningen, tillsammans med Marathongruppen, passade på att fråga de tre vinnarna om de hade några tips inför ASICS Stockholm Marathon den 2 juni.
– Tänk inte så mycket, det är egentligen bara att köra sade Fredrik Uhrbom. Han var bäste svensk i ASICS Stockholm Marathon 2012 – det kallaste året i loppets historia. Uhrbom tyckte att det skulle bli kul att delta på provlöpningen, men kommer inte att starta i årets lopp lördagen 2 juni.

Alfred Shemweta som vann hela ASICS Stockholm Marathon 1999 och 2000  hade några bra tips inför maran. Det ena var att hänga på rätt klunga så snart som möjligt efter start. Och det är ju ett tips som passar både för en elitlöpare och motionslöpare. Ett annat tips så här nära inpå loppet var lägga tid på att visualisera hur du springer loppet.
Martin Öhman, som blev bästa svensk i mål 2017, fick frågan hur man lyckas löpträna inför en mara utan att familjen tycker att man är borta för mycket.
– Transportlöpning när du ändå ska till eller från jobbet är ett jättebra sätt,  tyckte Martin.

Fredrik Uhrbom, Alfred Shemweta och Martin Öhman.

Efter den korta frågestunden var det dags för löparna att ge sig ut genom klocktornet och vidare ut på stan. Löparna var uppdelade nio i olika fartgrupper – allt från dem som satsar på en sluttid på maran på 3 timmar, till dem som har 5 timmar som mål. Det var en härlig syn när Stockholms lite regngråa gator piggades upp av alla färgglada löpare.

Provlöpningen tog deltagarna ut på en 29 kilometer lång runda – sträckan på Djurgården hoppades över idag. Istället fick vi uppleva banans nyheter som St. Eriksbron, Hornsberg och mycket Södermalm. Det fanns tre vätskestationer med vatten och Enervit sportdryck, samma som kommer serveras under ASICS Stockholm Marathon. Bra service och perfekt att få testa sportdrycken tyckte deltagarna.

– Årets bana är snabbare än tidigare med lite färre höjdmeter. Främst de 30 första kilometerna berättade tävlingsledaren Tommie Nordh precis innan starten. Väl på Stockholms Stadion efter avverkade 29 kilometer rådde lite delade meningar om detta.  Fredrik Uhrbom tyckte att Södermalm var tufft. ”Jag väggade nästan” sa han med ett skratt.

Amerikanen Chris Siebel som sprang sin första ASICS Stockholm Marathon förra året höll däremot med Tommie. Han tyckte att den nya banan kändes lättare och snabbare.
– Jag ser verkligen fram emot loppet. Jag tror det kommer dra extra mycket publik och bli en riktigt skön stämning. Jag gillade banan, och den känns lättare både fysiskt och mentalt. Bra jobbat av de som har jobbat fram den nya banan, säger Chris innan han lämnar Stockholm Stadion för denna gång.