Rekordsnabb VM-mara i Eugene – Hanna Lindholm bästa svenska

Det blev etiopisk seger i det kvinnliga maratonloppet i Eugene, Oregon, där Gotytom Gebreslase vann med nio sekunder på 2:18:11 – nytt mästerskapsrekord med nära tre minuter. Carolina Wikström var länge bästa svenska på väg mot en tid under 2.30 men gick in i väggen de sista kilometerna. Hon passerades av Hanna Lindholm som slutade 24:a på 2:32:08 – 16 sekunder före Carolina.

Det var precis som i det manliga maratonloppet dagen före närmast perfekta förhållanden med knappt 12 grader, vindstilla och sol när loppet startade kl 6.15 på måndagsmorgonen lokal tid.
Täten med etiopiskor och kenyanskor längst fram öppnade i ett tempo för tider långt under 2.20 medan Upsalas Carolina Wikström och Högbys Hanna Lindholm startade i en fart som pekade mot under 2:30.

Bra resa i en stor klunga
Banan gick tre varv på en flack 14 km-slinga som delvis gick i skogsmiljö på smala vägar där de periodvis följdes av åskådare på cykel. Något närmast unikt i mästerskapssammanhang.
Carolina och Hanna ingick i en klunga på 14 tjejer tillsammans med bland annat Finlands Alisa Vainio som höll jämn, fin fart kring 17:45 per halvmil. De passerade 10 km på 35:30 och halvvägs på 1:14:39 vilket var ett utmärkt upplägg för tider under 2:30.

Jämn fart i tre mil
Carolina var som bäst uppe på en 17:e-plats vid 25 km och vid 30 hade hon 1.46.29 och var då 17 sekunder före Hanna.
Carolina sprang de första sex 5 km-avsnitten upp till 30 km väldigt jämnt med en spridning på bara 19 sekunder. Men sedan tappade hon 20-talet sekunder upp till 35 och över minuten fram till 40 km.

Kollaps sista kilometerna
Med 2.2 km kvar var hon 53 sekunder före Hanna men gick in i väggen vilket resulterade i att Hanna passerade på slutet och var 16 sekunder före i mål på 2.32.08. Carolina föll ihop direkt efter mållinjen och fördes till sjukvårdstältet.
24-åriga finskan Alisa Vainio gick ifrån svenskorna de sista kilometerna och slutade 16:e på 2.30.39 – bara 43 sekunder från hennes personliga rekord.

Fick inte ut allt idag”
Hanna Lindholm var förhållandevis pigg efter målgång och i det stora hela nöjd med loppet.
– Jag fick håll och blev illamående och fick inte riktigt ut allt idag. Jag hade hoppats på lite bättre tid men är nöjd med att bli 24:a, säger Hanna till SVT.
Hon gjorde nu sitt tredje mästerskap i maraton efter två tidigare EM där bäst placeringen var 22:a i Berlin 2018. Bästa svenska VM-placeringen i en VM-mara på damsidan är Isabellah Anderssons sjundeplats i sydkoreanska Daegu 2011 på 2.30.13.

Guldrycket kom vid 40 km
Kampen om guldet stod mellan Etiopiens Gotytom Gebreslase och Kenyas Judith Korir som krigade ensamma längst fram den sista milen. Vid 40 km ryckte Gebreslase och vann med nio sekunder på 2.18.11. Därmed förbättrade hon Paula Radcliffes 17 år gamla mästerskapsrekord med hela 2.46 minuter.
De två första satte personligt rekord och de fyra första underskred den gamla rekordnoteringen. Alla tre amerikanskorna placerade sig till hemmapublikens stora glädje bland de åtta främsta med Sarah Hall främst som femma.
Favoriten och regerande världsmästarinnan Ruth Chepngetich från Kenya bröt efter 18 km.