RF:s dopingnämnd friar Meraf Bahta

Den svenska Dopingnämnden meddelade på fredagen överraskande att flerfaldiga svenska mästarinnan Meraf Bahta inte kommer att bestraffas för brott mot dopingreglerna trots att hon missat tre så kallade vistelserappoteringar.

Det var i somras som det avslöjades att Bahta tre gånger under det senaste året missat att rapportera var hon befann sig, och därmed inte var möjlig att nå för ett oannonserat dopingtest. Tre missasade vistelserapporteringar kan ge upp till två års avstängning.

RF:s Dopingkommission som först utredde ärendet beslutade i oktober att anmäla Bahta för brott mott dopingreglerna. Kommissionen rekommenderade ett års avstängning.

Dopingnämnden, som är den dömande instansen, följer normalt dopingkommissionens rekommendation, men i det här fallet har nämnden valt att fria.

Det betyder att Meraf Bahta slipper en retroaktiv avstängning som hade inneburit att hon tvingats lämna tillbata det EM-brons på 10 000 m och de två SM-guld i terränglöpning som hon vunnit under tiden som detta ärende utretts. Hon får också behålla sitt nya svenska rekort på 10 km landsväg.

Fredagens beslut kan överklagas av RF:s Dopingkommission, Internationella Friidrottsförbundet och den internationella antidoping kommissionen WADA. Överklagan ska i så fall ake inom tre veckor.
– Det är bra att det nu kommit ett beslut från Dopingnämnden och vi kommer att följa ärendet tills dess det är slutligen avgjort, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson i ett pressmeddelande.