Rusning till Sverigesstörsta långlopp

Det är uppsving för vårens största svenska löpartävlingar.
<li> Göteborgsvarvet har redan fått in 2 000 fler anmälningar än i fjol.
<li> Till Vår Ruset kom det på tisdagen in hela 15 500 anmälningar vilket kan vara något av ett världsrekord när det gäller antal anmälningar under en enda dag.
<li> Stockholm Marathons positiva trend står sig. Loppet ser ut att
förbättra deltagarantalet för femte året i följd.

- Vår ökning beror delvis på Broloppet. Löpningen i Sverige har nytta av den tävlingen. Det var många som upptäckte hur kul det är med löpning genom att springa Broloppet i fjol, kommenterar Göteborgsvarvets tävlingsledare Hasse Hultman.
Förra årets succé Broloppet lockade nära hundra tusen deltagare. I år genomförs inte någon halvmara över Öresundsbron, men arrangörsklubben Malmö AI planerar ett nytt Brolopp 2002.
- Vi skickade vår inbjudan till alla som sprang Broloppet. Det har givit oss 3000 nya löpare som aldrig tidigare sprungit Göteborgsvarvet, berättar Hasse Hultman.
Till halvmaran i Göteborg lördagen den 12 maj hade det på tisdagen kommit in 31 500 anmälningar. Intresserade löpare kan anmäla sig under ytterligare en vecka. Hasse Hultman räknar med 32 500 anmälda.
I fjol lockade Göteborgsvarvet 29 200 löpare, året före 31 800.
- Vi har arbetat med att ge loppet en ansiktslyftning. Vi har tagit fram en ny logotyp och dessutom satsat på annorlunda marknadsföring.
En nyhet är att Göteborgsvarvet följt Stockholm Marathons och Tjejmilens exempel att premiera på de svenska elitlöparna:
- Jag tycker att vi ska göra vårt bästa för att uppmuntra våra bästa långlöpare. Det känns i hjärtat helt rätt att lägga en del av de pengar vi använder för elitklassen på de bästa svenskarna, säger Hasse Hultman.
De bästa manliga och kvinnliga svenska löparna har i år fått personliga inbjudningar till Göteborgsvarvet. Loppet inför också speciella prispengar för de svenska löparna.

Vår Ruset, som avgörs i 14 städer under våren och försommaren, är Europas största löparserie.
I år ser dessa tjejlopp över 5 km ut att locka fler deltagare än någonsin. 15 500 anmälningar på en enda dag är en rekordsiffra.
- Vi hoppas på totalt 140 000 anmälningar. Det skulle betyda 10 000 i snitt per tävling viket är en fantastisk siffra, förklarar
tävlingsledaren Christer Clefberg.
Den här veckan sitter sex påsklovslediga ungdomar i en källare på Östermalm i Stockholm och sorterar anmälningarna till Vår Ruset som sedan skickas ut till de olika arrangörsklubbarna.

Till Stockholm Marathon, som avgörs den 9 juni, har drygt 10 000 anmälningar kommit in. För de utländska löparna går anmälningstiden ut i dagarna. Svenska löpare kan anmäla sig till den 15 maj.
- Det bör bli drygt 14 000 anmälda, tror tävlingsledaren Ulf Saletti.
I fjol hade Stockholm Marathon 13 731 anmälda löpare från 51 nationer. 1999 var 13 118 löpare anmälda och 1998 12 782.
Till Karlstad Stadslopp, som från och med i år ersätter Götajoggen, hade det på tisdagen kommet in 1 500 anmälningar vilket är 300 fler än fjolårets siffra för Götajoggen.
- Vårt mål är att få 5 000 löpare och 1 000 inlineåkare. Förra året hade vi 3 500 löpare i Götajoggen, berättar tävlingsledaren Stefan Olsson.
Karlstad Stadslopp avgörs den 26 maj. Distansen är 10 km.
Även för vårens stora svenska terrängtävling Rösjöloppet är trenden positiv.
- Vi har förbättrat marknadsföringen här i Sollentuna som är vårt primära upptagningsområde. Jag räknar med att deltagarantalet ökar i år, säger tävlingsledaren Thomas Waldetoft.
Rösjöloppet, som avgörs i Sollentuna norr om Stockholm den 6 maj, hade i fjol 4 500 deltagare. Thomas Waldetoft räknar med 5 000 i år.

Läs mer om de olika loppen:
Göteborgsvarvet: http://www.goteborgsvarvet.com
Vår Ruset: http://www.marathon.se/varruset

Stockholm Marathon: http://www.marathon.se/stockholm

Karlstad Stadslopp: http://www.ifgota.s.se

Rösjöloppet: http://www.marathon.se/rosjoloppet