Russom under svenska rekordet

Samuel Russom som SM-två på Stockholm Marathon i höstas

Samuel Russom blev idag i Köpenhamn den andre svenske klubblöparen att springa under 2:10. Eritreanen som väntar på svenskt medborgarskap slutade femma på 2:09:36.

Likt sin namne Samuel Tsegay kommer Russom från Eritrea, men till skillnad från Hällelöparen som bland annat varit tvåa på VM i halvmaraton saknar han internationella meriter. Loppet i Köpenhamn var den tredje på maratondistansen för 31-åringen som representerar Hässelby SK, men som bor kvar i skånska Höganäs. De två tidigare har varit i Stockholm, där han båda gångerna fått se sig slagen av Tsegay i kampen om SM-guldet. 2020 debuterade han på 2:16 på varvbanan som anordnades under pandemin. I höstas förbättrade han sig till 2:13:38 på Stockholm Marathon, även den gången som femte man.

Nu blev det drygt fyra minuter snabbare i Köpenhamn i ett lopp där Samuel hängde med täten i nästan tre mil i en fart på runt tre minuter per kilometer. Det hade gett 2:07 i mål. Den fjärde milen blev tyngre och Russom tappade lite mer än en minut till landsmannen Berhane Tsegay, som vann på 2:08:23. Eritrea tog faktiskt tre av de fyra första platserna.

Det ovanliga med Samuel Russom är att han arbetar på heltid i en skola och inte har haft möjlighet att ta sig till läger på hög höjd utomlands, utan avverkat 17-18 mil i veckan på egen hand jämte arbetet. Trots det har han sen han började få tävla på de svenska mästerskapen sommaren 2020 skördat tio medaljer varav tre guld, som har kommit i halvmaraton, på 10 000 meter och senast på den långa terrängbanan, hemma i Höganäs i oktober. Några veckor tidigare vann han Lidingöloppet på 1:36:55 vilket var 15 sekunder snabbare än den bästa svenska tiden på Lidingö, noterad av Mustafa Mohamed, 13 år tidigare.

Flera svenska elittjejer startade i Köpenhamn med EM-kvalgränserna på 2:32 (individuellt) respektive 2:38 (lag) som hägrande mål. Men ingen av dem lyckades nå de tiderna. Camilla Elofsson klev av halvvägs efter 1.16:31. Sanna Mustonen sprang tre mil och hade så långt sällskap av 2019 års VM-löpare Johanna Bäcklund, som hade börjat tappa fart. Malin Starfelt (som sprang EM 2018 och födde barn för fem månader sen) var den som höll längst, men orkade inte längreunder den fjärde milen och tog sig i mål på 2:41.12, ett par minuter före Bäcklund.

/Lorenzo Nesi