Säker seger för Reima i Skövde Marathon

På lördagen vann Reima Hartikainen överlägset Skövde Marathon på 2.38.52 i ett härligt vårväder. Därmed tog loppets grundare och tävlingsledare sin andra seger av två möjliga.

Årets första svenska maratonlopp genomfördes i sol och tolv plusgrader i en bitvis besvärande vind. Reima fick draghjälp av halvmaratonlöparna första halvan och solosprang sedan andra halvan. Avståndet till tvåan var nästan en kvart för Reima som hade 1.18.00 halvvägs och bara tappade 2.52 på andra halvan.
– Jag är jättenöjd! Banan har en del backar och vinden kändes idag. Trots det så lyckades jag hålla jämn och bra fart hela vägen, sa Reima.
Loppet har start och mål vid ishallen i Billingehov och går på gång- och cykelvägar samt landsväg norr om Skövde. Banan har formen av ett ”T” med tre vändpunkter och löps två varv där 70 procent löps på landsväg som går på öppna fält.

Fler startande än förra året
83 personer fullföljde maratonloppet – 72 män och 11 kvinnor – och det är en liten ökning jämfört med i fjol. Ytterligare 66 stycken sprang halvmaran och det är också fler än förra året.
Damklassen vanns av Ingela Koponen som nu gjorde sitt andra maratonlopp och sänkte perset med över en halvtimme till 3.42.00.
För 42-årige Reima Hartikainen var loppet hans 38:e mara, fem ultralopp inkluderade. Sitt första maratonlopp genomförde han på skoj i Stockholm 1983 men det var i och med det andra – 1998 – som han kom igång på allvar.
– Jag kommer att springa Stockholm Marathon den 4 juni men dessförinnan blir det omkring tio lopp. Bland annat 3–4 maraton och ett 24-timmarslopp på Bornholm i början av maj, avslutar Reima.