Sex löpande skäl till att gå på Bauhaus-Galan

Andreas Almgren, Emil Danielsson och alla våra tre OS-löpare i hinder. Besök på svensk mark av Yolanda Ngarambe, Sarah Lahti och Hanna Hermansson. Bauhaus-Galan på söndag bjuder på den unika chansen att se hela den svenska löpareliten.

Bauhaus-Galan på Stadion i Stockholm med anor i DN-galan har varit den ledande friidrottstävlingen i Sverige sen starten 1967. Den ingår i Diamond League, som omfattar världens 14 största galor. Det innebär att endast ett fåtal svenskar får plats i de internationella fälten. På de längre löpgrenarna kan vi se fram emot:

17.31, Män 3000 meter
Mindre än två dygn efter att Andreas Almgren ska försöka ta det svenska rekordet på 5000 meter under 13 minuter i Lausanne är han tillbaka i Stockholm för att springa 3000 meter. Det blir ett test på hur han kan svara på täta lopp i ett mästerskap för Andreas, som under midsommar slogs om segern på Lag-EM:s 5000 meter. Juni började med att Andreas var på väg mot nytt svenskt rekord i Diamond League-galan i Florens, men fälldes i början på det sista varvet. Två veckor senare sänkte han i stället det svenska rekordet på 1500 meter med nästan två sekunder. Det blir Andreas tredje Diamond League-tävling i år eftersom han var med i premiären i Doha. Då satte han svenskt rekord just på 3000 meter, 7:37.05. Han är i betydligt mer tävlingsvässad form nu.

Men det finns en svensk som kan följa honom. Det bevisades på halva distansen på Sollentuna GP, där Emil Danielsson spurtade mot Andreas om vinsten. Veckan därpå vann Emil 5000 meter på Göteborgs GP på 13:13 efter att ha kört de två sista kilometerna på egen hand. Fältet, som även innehåller juniorrekordinnehavaren Jonathan Grahn, toppas av Luis Grijalva, fjolårets VM-fyra på 5000 meter.

17.48, Kvinnor 800 meter
Tre blågula inslag även i denna gren. Julia Nielsen var en knapp tiondel från att springa sitt livs snabbaste lopp för två veckor sen i Göteborg. Maria Freij har slagit personligt rekord i sina fyra senaste lopp. Båda är redo att ta sig under 2:04. Yolanda Ngarambe har sprungit ett par sekunder fortare men kommer tillbaka från en skadeperiod. Hon gjorde sitt första lopp efter Finnkampen hemma i Atlanta för två veckor sen. Dubbla Europamästarinnan Nataliia Krol gick under två minuter när hon vann sin grupp på Lag-EM förra veckan. Den tidigare häcklöperskan Eveliina Määttänen har gjort en rask karriär på 800. Hon vann här i fjol på 2:01. Nu är hon den enda i Norden att ha sprungit under två minuter i år. Huvudfavorit är etiopiska mästarinnan Werknesh Melese.

18.21, Kvinnor 1500 meter, Diamond League-gren
Nu är vi inne på prime time med högsta klass på startfälten. Hanna Hermansson kommer att få arbeta hårt för att hänga med bland sju löpare som har personliga rekord under fyra minuter med OS-tvåan Laura Muir i spetsen. Hon utmanas av flera unga etiopiskor. VM-fyran Diribe Welteji har endast slagits av Faith Kipyegon i år. IVM-tvåan på 800, Freweyni Hailu, har klivit på pallen vid både tidigare DL-galor under våren. Men den som imponerat djupast är 17-åriga Birke Haylom, som vann och slog juniorvärldsekordet på en mile på Bislett.

18.36, Kvinnor 5000 meter, Diamond League-gren
Missa inte chansen att se världens snabbaste kvinna på 10 000 meter, 15 km och halvmaraton, Letsenbet Gidey, med ett gudabenådat flyt. Hon får chansen till revansch på Beatrice Chebet, som hann i kapp och förbi de sista meterna på vinterns stenhårda Terräng-VM. Vi har också en duell mellan Europas respektive mästare på distansen Konstanze Klosterhalfen och på terräng KarolineBjerkeli Grövdahl. Men hur är deras form? Tyskans första lopp på underdistans har inte lyckats och norskan begår uppskjuten banpremiär. Det gör även Sarah Lahti, som värmer upp motorn inför 10 000 meter på VM.

19.12, Män 3000 hinder, Diamond League-gren
Emil Blomberg är den som imponerat mest i sommar av våra tre OS-löpare. Han är snabbast (8:20) och utmanade om segern på Lag-EM den gångna helgen. Vidar Johansson och Simon Sundström har inlett med 8:23 respektive 8:28. VM-kvalgränsen är 8:15, men framför allt blir det en kamp om livsviktiga rankingpoäng. Blomman sitter ganska stadigt som den tredje av dem som inte klarat resultatgränsen, på plats 17 av de 36 som tillåts få vara med i Budapest i augusti. Vidar och Simon hänger på gärdesgården som nr 34 och 35. Längst fram kommer vi att få se den regerande olympiske och världsmästaren Soufiane El Bakkali, som var mäkta förbannad när han inte lyckades slå världsrekordet hemma i Rabat. Och hur smälte han att den främste konkurrenten Lamecha Girma i stället klarade av det ett par veckor senare?

19.52, Män 800 meter, Diamond League-gren
Andreas Kramer har bara tre fransmän före sig i Europa i år. En av dem är i Stockholm, YanisMeziane. Men han fick ge sig klart mot Kramer på Lag-EM. Spanjoren Saul Ordonez kommer direkt från en övertygande seger i Ostrava. Men rikta blicken på Djamel Sedjati under upploppet. Algeriern har vunnit nio gånger och kommit tvåa tre gånger (inklusive VM-finalen) på de 14 internationella lopp som han har sprungit på två år. Olympiske mästaren Emmanuel Korir letar förgäves efter formen.

/Lorenzo Nesi

Startlistor, biljetter och övrig info