Sex miljoner på speli Amsterdam

I skuggan av stora New York Marathon lanserar Amsterdam Marathon ett världsrekordförsök. Irländskan Catherina McKiernan kan rafsa ihop en summa som motsvarar ungefär sex miljoner kronor om hon förbättrar Tegla Loroupes världbästanotering på 2.20.47.

Drygt fyra miljoner (£ 350.000) i rekordbonus och knappa två miljoner i startpengar och sponsorgarantier. Sen tillkommer höga hypotetiska summor som McKiernan kan räkna med att bli erbjuden som en effekt av maratonbedriften.
Men har hon då en vettig chans att klara av det? Irländskans två maratonlopp har imponerat stort. Hon debuterade med att vinna i Berlin ifjol på strålande 2.23. Efter det var det många som trodde att hon skulle slå till redan i nästa mara - på den snabba Londonbanan. Men Catherinas mage ville annat. Trots svåra problem att hålla tätt lyckades hon höja farten den sista milen och susa förbi mindre kända konkurrenter som stidigare legat nästan två minuter före. McKiernan fick nöja sig med 2.26 som segertid. Höstträningen har flutit problemfritt. Mitt tips är en segertid på mellan 2.20 och 2.22, om vädret tillåter.
Vi ska inte förringa rekordchanserna i det manliga loppet. Spanjorerna Martin Fiz och Alberto Juzdado står på startlinjen. Exvärldsmästaren Fiz skulle i höst ha mött sin efterträdare Abel Anton i en miljonduell. Men de högt flugna spanska drömmarna gick i kras då de nödvändiga sponsorerna drog sig ur. Tips på egertid: under 2.07.30.- återigen om vädret tillåter.

Lorenzo Nesi