Shemweta 35:a i halvmaraton-VM

Alfred Shemweta svarade för sin bästa insats i halvmaraton-VM när han på en kuperad och knixig bana i Bryssel blev 35:e man av 123 startande i
årets VM-lopp. Alfred, som vunnit SM på distansen de fem senaste åren, har tidigare som bäst varit 42:a man i denna tuffa tävling.

- Jag är jättenöjd med placeringen, men jag hade hoppats på en bättre tid, kommenterar Alfred som noterades för 1.03.49.
VM-loppet avgjordes på en tuff tvåvarvsbana i Bryssel. Banan hade en krävande backe efter 4 km på varje varv. De många tvära kurvorna i början och slutet på varje varv bidrog också till att dra ned tempot, speciellt som det regnade under hela loppet vilket gjorde banan hal.
Löparna hade därför överlag 30-60 sekunder sämre tider än vad de normalt kan prestera när de är i toppform.
Alfred Shemweta låg på 49:e plats efter 5 km. Vid 10 km hade han avancerat till 41:a plats och vid 15 km till 36:e plats.
- Det kändes bra vid varvningen. Jag var inte sliten, men jag förstod att det inte skulle bli en lika bra tid som i Haag, berättar Alfred, som noterade 1.03.13 i säsongpremiären i Haags halvmaraton den 24 mars.
Hans personbästa är 1.02.43 från Stockholmsloppet 1998.
Magnus Bergman klarade en plats på övre halvan av resultatlistan genom att bli 58:e man på 1.05.08. Magnus gjorde ett väldisponerat lopp där han var 51:a vid 5 km, 55:a vid 10 km och 57:a vid 15 km.

Marie Söderström-Lundberg slutade på 40:e plats av 75 deltagare i
damklassen med tiden 1.14.01. Hon har 1.12.16 från Göteborgsvarvet i fjol som personbästa
- Det var ett godkänt lopp. Jag hade hoppats på att göra drygt en minut
bättre, men banan var inte så snabb, säger Marie, som nu gjorde debut i
halvmatraton-VM.
De senaste åren har Marie satsat hårt på att göra en bra maratontid redan i mars. I år har hon sluppit att jaga kvalresultat inför EM eftersom hon blev förhandsnominerad redan i höstas. Det betyder att den tvåfaldiga Stockholm Marathon-vinnaren har lagt upp säsongen annorlunda än de senaste åren.
- Jag är inte i lika bra form så här tidigt på säsongen som i fjol, förklarar Marie som siktar på senare formtopp i år.
Marie gjorde som vanligt ett jämnt lopp. Hon var 43:a vid 5 km och sedan
42:a vid 10 och 15 km. Sex kilometer från mål passerade Marie Tegla Loroupe från Kenya som för ett par år sedan blev första kvinna under
2.20 på maraton.

Alfred Shemweta och Marie Söderström-Lundberg siktar nu båda in sig påStockholm Marathon som avgörs lördagen den 8 juni. För Alfred är loppet extra viktigt eftersom han springer för en plats i det svenska laget
till sommarens friidrotts-VM i München.
Med tanke på EM är det intressant att notera att Alfred Shemweta endast
hade elva europeiska löpare före sig i söndagens VM-lopp. Bland dem
återfanns Janne Holmen från Finland som blev 29:e man. Marie hade 20 europeiska löpare före sig i resultatlistan, däribland Gunhild Haugen från Norge på 26:e plats med 1.11.56.

Paul Kosgei från Kenya vann herrklassen i halvmaraton-VM efter en tuff
spurtduell med marockanen Jaouad Gharib.
Precis som vid terräng-VM för en och en halv månad sedan gjorde Kosgei mycket av grovjobbet i täten. Den gången fick han ge sig på upploppet och slutade på andra plats.