Shemweta jagar EM-form i Rotterdam

April är den stora formbarometern för de svenska maratonlöparna. Aspiranterna på en EM-plats ska vaskas from på de stora maratonloppen. Först ut är Alfred Shemweta i klassiska Rotterdam Marathon på söndag.

Said Regragui och Anna Rahm är i dagsläget de enda maratonlöparna som har nominerats till EM. Fyra män och fyra kvinnor till ryms i Europacuplagen som förbundskapten Thomas Engdahl hoppas kunna ställa upp med i Göteborg. Efter april är Stockholm Marathon den enda chansen att övertyga Engdahl om EM-värdigheten.
I helgen avgörs Rotterdam Marathon med Alfred Shemweta och Paris Marathon med Anna von Schenk.
Alfred har som vanligt tillbringat större delen av vintern i Tanzania, toppat med ett träningsläger i Portugal.
– Där blev det lite av hårdkörning med 16-17 mil i veckan samtidigt som jag fortsatte med allmän styrka, berättar Alfred, som annars brukar hålla sig på lägre volymer än de flesta maratonlöparna av internationell rang.
Kanske var det därför som genrepet på erkänt snabba Lissabon Halvmarathon blev något av en besvikelse. Alfred kom in på 68.16.
– Jag hade hoppats på två minuter snabbare, erkänner Alfred, men jag hade lite magproblem dagarna innan.
– Det är svårt att säga hur det kommer att gå i Rotterdam. Det har känts bra på träning och jag hoppas få ett kvitto på det. Jag söker efter toppformen.
Den hoppas Alfred ska infinna sig lagom till Stockholm Marathon, som han satsar på.
– Det är mycket speciellt, på hemmaplan och med den stämningen. Om jag är i bra form i Stockholm tror jag att jag kan behålla den fram till EM.
– Men det är bara ett plus om formen kommer tidigare, säger Alfred vars främsta lopp var just i Stockholm, 1999, då han vann på 2.14.52. En titel som han försvarade året därpå.
Alfred gissar att en tid under 2.18 i Rotterdam kan räcka till en plats till Europacuplaget.
Rotterdam Marathon sänds direkt på Eurosport 2 med start klockan 11.00 på söndag.