Sista Broloppsvinsten till Szalkai

Veckan efter att Anders Szalkai meddelat att han trappar vann han överlägset det allra sista Broloppet, halvmaran över Öresund.
Men det handlar inte om en comeback.

– Jag har lagt ner elitsatsningen men är fortfarande så bra tränad att jag bestämde mig dan före loppet för att vara med. Roligt att springa, ett kul lopp,
riktigt bra stämning bitvis längs banan, summerade han efter målgång i ett
solgassigt Malmö Stadion.

Med tiden 1.10.46 på de 21097 meterna från Pepparholm över Öresundsbron till Malmö Stadion var han 44 sekunder före tvåan, dansken Paulo Jensen.

Cirka 8.300 anmälningar kunde arrangerande Malmö AI räkna in till det sjätte Broloppet, klart över förväntan.

- Det var drygt femtusen deltagare förra året, så vi hade trott på kanske sjutusen i år, säger Lasse Johnsson, nöjd klubbdirektör i MAI.

Löpare från 36 nationer välsignades med nästan perfekta förhållanden:
soligt och lagom medvind över bron. Förutom Danmark (med flest anmälda för första gången) och Sverige kom många från Tyskland, Italien, Holland och Storbritannien. Mest långväga gästerna kom från Malawi, Kamerun och Vietnam.

Och snabbaste kvinnan i loppet kom från Kenya: lilla 27-åriga Isabellah Amoro var nära fem minuter före närmaste konkurrent. Fast Isabellah har svensk anknytning nu, bor sedan fem månader i Olofström med sin sambo och coach Lars Andersson.
- På fem års sikt ska jag bli bra på maraton. Än så länge är detta det längsta jag sprungit, berättade Isabellah, som förstås vuxit upp med löpning hemma i Kenya.
Hon har provat på orientering också, det var så hon mötte Lars, som är instruktör på orienteringsgymnasiet i Olofström.

Det första Broloppet i samband med invigningen av Øresundsbron år 2000 lockade cirka 80.000 löpare att vara med, troligen världsrekord.
Nu har MAI och Øresundsbrokonsortiet enats om att sätta punkt, logistiken och säkerhetsarrangemangen kring loppet är helt enkelt för omfattande.