Sista söndagen för Lidingöloppet

Svensk långlöpnings heligaste dag är första söndagen i oktober - Lidingöloppets tävlingsdag sedan 1965.
På söndag är det dags igen - för sista gången!
Lidingöloppet flyttar 2001 till lördagen när alla loppen på Lidingö samlas till en helg.

"Skit i traditionerna" gäller för nya Lidingöloppet. Eller vad sägs om nästa års tävlingshelg som nye Lidingöloppsbasen Erik Toll skissar upp:

  • Fredag 5 oktober 2001 - Lidingöstafetten.
  • Lördag 6 oktober 2001 - Lidingöloppet.
  • Söndag 7 Oktober 2001 - Lilla Lidingöloppet, Knatteloppet och Lidingö Tjejmil.
    - Vi har nött och stött förslaget och faktiskt fått positivt gensvar från alla inblandade parter, säger Erik Toll som tillsammans med Per Spik har tagit över ansvaret för Lidingoloppet efter Lasse Dahlstedt som gått i pension.
    Många nyheter är på gång i Lidingöloppet. Redan i år har man gjort om målområdet på Grönsta gärde till en festplats med scen och restauranger. Duschar och möjlighet till omklädnad finns nu bara 200 meter ifrån mål och man hoppas på att löparna ska stanna kvar efteråt och trivas.
    Men den stora förändringen kommer alltså nästa år när loppen på Lidingö samlas till en helg. Sista Milen - loppet som ordnats en vecka innan Lidingöloppet - försvinner. Istället kommer arrangerande IFK Lidingö FK och IFK Lidingö Skid & Orienteringsklubb att öppna 15 kilometers banan för alla. Det vill säga även män under 50 får möjlighet att springa det kortare alternativet.
    - Det är en distans som nog passar många som just börjat springa bra, tror Erik Toll. Med den nya klassen får man chans att "växa" in i Lidingöloppet och 15 kilometers loppet kan bli en inkörsport till det blå bandet - Lidingöloppet 30 kilometer.
    Distanen för huvudklassen ska även i fortsättningen vara 30 kilometer. Men förändringens vind sveper nu över den konservativa ön. Så bli inte förvånade om man så småningom flyttar loppet in i september eller om man inför en ultraklass på 50 kilometer.

    Rösta: Vilken dag bör Lidingöloppet avgöras?