Ska de klara maraton under 2 timmar?

Marathon.se kommer att på lördagsmorgonen live-streama det som kan vara årets idrottshändelse. I vilket fall som helst är det årets största löparjippo. På racingbanan Monza i Italien ska kenyanen Eliud Kipchoge, etiopiern Lelisa Desisa och Eritreas Zersenay Tadese göra ett försök att springa maratondistansen 42195 under 2 timmar. Det innebär att de behöver springa nära tre minuter snabbare än det gällande världsrekordet (2.02.57). Sändningen börjar klockan 5.45.

Det kan kanske låta som en orimlig putsning att slipa tre minuter på ett redan bra rekord. Det handlar om att springa varje kilometer på 2.51 min, göra varje mil på 28.34.
Men det bör vara möjligt när förutsättningarna har riggats till att vara optimala även om det också var mycket som var tillrättalagt när kenyanen Daniel Kimetto satte det gällande i Berlin Marathon 2014.
Men inga maratonlöpare i världen har någonsin fått de förutsättningar som Kipchoge, Desisa och Tadese får i det stora Nike-eventet på lördagsmorgonen.

Vi jämför lite snabbt förutsättningarna för Kimmeto hade och de som utmanarna får.

Lättare och effektivare skor med ny teknologi:

  • Rekordhållaren Kimetto sprang i ett par adidas-BOOST som vägde 244 gram styck.Kimetto sprang i ett par adidas-BOOST som vägde 244 gram styck.
  • Utmanarna har Nikes nya Zoom Vaporfly, en sko som uppges väga 184 gram och som har en specialkonstruerad sula med en kolfiber-platta.

Forskare har visat att varje gram sparad vikt ger snabbare tider.
Konstruktionen med kolfiberplattan i sulan är kontroversiell efter den skulle kunna ha  fjädereffekt, vilket inte tillåts enligt regelboken.  

Anpassad helt flack bana

  • Rekordhållaren Kimetto sprang i Berlin som visserligen är flack men som ändå har höjdskillnader. Starten är på 36 möh och högsta punkt är 53 meter.
  • Utmanarna springer på den platta 2,4 kilometer långa racingbanan i Monza som dessutom har doserade kurvor.

Farthållning hela loppet

  • Rekordhållaren Kimetto hade hjälp av farthållare de första tre milen och racade sedan mot landsmanen Emmanuel Mutai till det återstod två kilometer.  
  • Utmanarna kommer i lördagens rekordförsök att ha hjälp av farthållare som kommer att lösa av varandra för att kunna hjälpa till hela distansen.

Langning av vätska/energi

  • Rekordhållaren Kimetto fick i sitt lopp endast använda de officiellla vätskekontrollerna där han kunde plocka upp sin egen vätskeflaska.
  • Utmanarna kommer kontiinuerligt att i farten få langning från en motorcykel.