Skadad Sjöqvist missar SM inomhus

Erik Sjöqvist, tvåa på Sankt Eriksloppet och nästbäste nordbo på Terräng-EM i höstas, är skadad. Enhörnalöparen missar därför helgens Inomhus-SM i Malmö.

Den mest emotsedda duellen på långdistanssidan uteblir i Malmö. Erik Sjöqvist har sett grymt bra ut på träning och frågan är om han kunde ha hakat på Hälles Joakim Johansson, som fått ett rejält genombrott i vinter. På GE Galan kvalade Jocke in till Inomhus-EM med tiden 7.55.06.
- Det var imponerande att se. Det såg ut att finnas mer att ge, kommenterar Erik, som satt på Globens läktare.
Erik fick plötsligt ont för tio dagar sen. Det har konstaterats vara en svullnad i benmärgen uppe vid ljumsken och sedan dess har det bara blivit alternativ träning.
- Det har gått ner lite grann, men det känns fortfarande. Det kom utan förvarning, som det brukar, säger den luttrade Erik, som åkt på en rad skador under de två senatse åren, då han övergått från fotboll i blåbärsserierna till att bli en av Sveriges bästa långlöpare med guld i nordiska mästerskapen på 10 000 meter som en av många meriter.
- Jag var i jättebra form. Jag har aldrig varit så stark.
Har du lärt dig något av de upprepade skadorna?
- Ja, att man får byta sport, skrattar Erik. Det får bli schack, men då får jag väl stressfaktur i armbågen eller pannan!
Inomhus-SM var tänkt som en kul anhalt på vägen till vårens stora mål, European Challenge, som är en vårtävling på 10 000 meter som samlar stora delar av Europas elit.
- Jag ville sätta pers i första hand (29.13) , kanske under 29 minuter. Kvalgränsen till EM, 28.35 är ju intressant.
Nu väntar rehabilitering och vårpremiären blir uppskjuten en bra tid framåt.
- Men min träningskompis Kent Claesson har sprungit väldigt bra efter att ha cyklat, tröstar sig Erik.
Läs om Erik Sjöqvists bakgrund
Anders Szalkais

intervju med Erik (1999):
¨

Inomhus-SM avgörs lördag-söndag. Joakim Johansson är nu storfavorit på 3000 meter eftersom Henrik Skoog fortfarande har en bit till formen då han var skadad under en längre period i höstas. På GE Galan skilde det 15 sekunder dem emellan efter att Henrik inte orkat med den sista kilometern.
En spännande duell väntar på 800 meter mellan Hammrbys Rickard Pell, som vann både 800 och 1500 meter på fjolårets ute-SM och Khaled Azerkan (Tiwaz, Norrköping), som efter VM i Sevilla 1999 tävlat mycket sparsamt. Khaleds första lopp i vinter var aningen snabbare än Rickards bästa notering. I vassen lurar veteranen Birger Ohlsson, som sin vava trogen tävlat några lopp i snöskor hemma i USA. Den som har chansen att besöka Atleticum i Malmö bör också titta på Olle Walleräng, som just firat sin 17-årsdag, och som har skövlat alla åldersrekord de två senaste åren.
Pell, Ohlsson och Walleräng är också anmälda på 1500 meter liksom Joakim Johansson, men där får Mattias Norling, snabbast på distansen ifjol, också bära en del av favoritskapet. Ytterligare en tonåring att ta fäste på är Härlövs John Lindström, som förbättrat sig med åtskilliga sekunder i vinter.
Tjejernas starfält är tyvärr desto tunnare. Finnkampshjältinnan Malin Öhrn kan beskådas, i förmodad ensam majestät, på 3000 meter.


Inomhus-SM:s hemsida.