Skön premiär för Premiärmilen

Vädret kunde inte ha varit bättre när premiären för Premiärmilen avklarades i härligt vårväder på söndagen.

Det var klarblå himmel och 15-16 grader varmt i solen när löparna gav sig iväg från startplatsen nära Frescati på Norra Djurgården i Stockholm.
Normala år är det så fint väder när det börjar dra ihop sig till Dagbladsstafetten i mitten av maj. Nu var det alltså nästan försommarvärme redan den 1 april.

Den lovande junioren David Nilsson från Högby öppnade hårdast och ledde klart under det första varvet. Han var ensam i täten en bit ut på varv två, men blev sedan passerad av Patrik Engström från Studenterna som noterade 31.14. David Nilsson var distanserad med 12 sekunder.
FK Studenterna, som anmält 38 löpare till Premiärmilen, dominerade herrarnas tävlingsklass med fyra man bland de sex främsta.

Damernas tävlingsklass såg länge ut att bli en duell mellan Pia Rondahl från Hässelby och Johanna Bjermkvist från Huddinge. De två sprang sida vid sida under det första varvet och låg i delad ledning också under första halvan av det andra 5 km-varvet.
Sedan drog Pia Rondahl ifrån och såg ut att springa mot segern när Lilian Magnusson från Spårvägen kom starkt bakifrån och passerade Pia.
– Jag var inte beredd på att bli omsprungen och hann inte svara, berättar Pia.
Lilian Magnusson vann på 35.43 – en sekund före Pia Rondahl och tre sekunder före Camilla Andersson.

Pia och Lilian är båda färska som elitlöpare. Pia Rondahl började träna seriöst hösten 2005. Hon inledde fjolårssäsongen lovande men fick sedan skadeproblem. I år hoppas Pia klara sig från skador.

Den 38-åriga trebarnsmamman Lilian Magnusson från Uppsala utsågs i december till 2006 års nykomling inom svensk långlöpning av Marathon.se
Lilian började träna för att gå ner i vikt, hittade Anders Szalkais träningsprogram på Marathon.se och sprang Stockholm Marathon 2006 på 2.59.08. Ingen visste vem hon var när hon dök upp på Stockholms Stadion i årets sista arenatävling i september och ville vara med fast hon inte var med i en klubb. En stund senare hade hon enkelt vunnit det prestigefyllda 5000-metersloppet i ALJ Open på tiden 17.45,46. Lilian representerar nu stockholmsklubben Spårvägen.

Flera av löparna noterade bra tider i Premiärmilen. För bra skulle det visa sig. Ett misstag begicks vid uträkningen av var mållinjen skulle placeras för att få ut distansen 10 000 meter. Nu placerades mållinjen drygt 100 m för tidigt vilket medförde att banan blev drygt 100 m för kort.
– Vi ber om ursäkt för detta misstag, säger tävlingsledaren Anders Olsson. Det var slarvigt av oss att räkna fel.
– I morgon måndag ska vi kontrollmäta för att se exakt hur mycket för kort banan var.

856 löpare var anmälda till den första upplagan av Premiärmilen. 667 löpare kom till start och 666 genomförde loppet.

Resultat Premiärmilen, c:a 9,9 km