Småbarnsmammor under 40 i Tömilen

Malin Ewerlöf Krepp har visat att det går att kombinera att vara småbarnsförälder och långlöpare. Anna von Schenck och Kajsa Friström har båda fött barn i år men lyckades ändå bli etta och tvåa när Tömilen avgjordes i lördags.
– Jag fick barn för tio månader sedan och Kajsa för fem, så jag hade väl ett litet övertag, kommenterar Anna von Schenck sin seger.

Tiden 36.25 för Anna var en bra värdemätare inför Milano marathon kommande helg.
– Jag har bara sprungit två maratonlopp förut och senaste gången var för två och ett halvt år sedan, berättar Anna von Schenck. Jag ska göra ett försök att springa neråt 2.45 och går det inte på söndag så kanske jag kan göra ett försök i vår.

Det var bra förutsättningar när FK Studenterna i lördags genomförde sitt 10 km lopp Tömilen och 5 km loppet Snöfemman. EM-satsande landslagslöparen Henrik Skoog imponerade stort när han putsade Erik Sjöqvists banrekord på 10 km ner till 30.06. Segermarginalen blev drygt två minuter för Spårvägen-löparen på den kuperade banan i Lilljansskogen. Anna von Schencks segermarginal var drygt tre minuter och även hon har mer och mer börjat fundera på EM.

För Anna von Schenck är terrängspåren i Lilljansskogen hemmamarker. Det var här hon började springa när hon läste till civilingenjör på KTH:
– Jag hade spelat lite tennis tidigare men när jag började plugga tyckte jag att det var svårt att få tid till det och började springa. För att ha mål med min träning började jag springa lopp. När jag blev fyra i SM på halvmaraton 2001 fick jag kontakt med friidrottsklubben Flemingsberg, berättar Anna von Schenck.
– Att få hjälp med anmälningsavgifter och kanske lite bidrag till skor och hjälp av en tränare kändes smickrande, säger Anna som nu satsar mer än någonsin på löpningen och till nästa säsong har bytt till hårdsatsande Hässelby SK.
En plats i ett eventuellt damlag till maratonloppet i EM i Göteborg kan vara ett möjligt mål. En tid nedåt 2.42-2.43 är det som sannolikt behövs. Kvalperioden är fram till Stockholm Marathon.
– Men jag är orutinerad som maratonlöpare. Jag har sprungit två lopp förut, men bara det 2003 var på riktigt. Så egentligeh kan jag väldigt lite om maratonlöpning och kanske tränar jag lite för litet.

Mellan åtta och tio mil i veckan är litet för en maratonlöpare.
– Barnen kommer alltid i första hand när man är småbarnsmamma, säger Anna. Det är ett pusslande att få tid tlll träning. Ofta sover man inte hela nätter och man får passa på när det finns en möjlighet att träna.
– Däremot blir man väldigt effektiv och fokuserad när man tränar. Eftersom det är en sådan dyrbar tid vill man ju opitmera den, säger Anna.

Anna von Schenck födde sitt första barn våren 2003. Hösten därpå var hon tillbaka som löpare och sprang bland annat NM i terränglöpning i landslagströjan. Vintern 2005 kom andra barnet.
– Jag har kunnat springa fram till vecka 30 under båda graviditeterna. Sedan har jag fortsatt med alternativ träning; cykling och trappmaskin. Efter förlossningen har jag vilat sex till åtta veckor innan jag långsamt och lugnt har börjat springa igen.
Trappmaskinen i källaren i villan hemma i Nacka har varit en viktig ingrediens i träningen.
– Kroppen är skör i samband med en graviditet och i trappmaskinen får man inte alls de stötar och de påfrestningar som man får när man springer på löpband, tycker Anna.