Snabb ultra i snöigt Ursvik

Efter en riktig vargavinter var förutsättningarna de bästa för att Ursvik Ultra skulle bli precis så överjävlig som ultrarävarna vill ha det. 75 backiga kilometer i snö och mörker. "Lite väl preparerad" tyckte finsmakarna.

Många tycker att ett varv runt det 15 kilometer långa Xtreme-spåret i Ursvik, nordväst om Stockholm, påminner mer om alpinism än löpning. Än färre skulle övertygas om att springa fem varv på raken. Lägg därtill start vid midnatt i början på april och målgruppen är nere i en minimal skara.
– Den ska vara lite jävlig, säger tävlingsledaren Anders Heurlin. Deltagarna blev jättenöjda när vi tog bort vätskan efter 7,5km.
I år låg dessutom snön djup över spåren fram till den sista veckan..då det började töa. För att inte det skulle bli snösörja lät arrangörerna en snöskoter fara igenom spåret.
– För att vara Ursvik Ultra var det ganska bra underlag. Dubbarna fäste banan runt, menar Anders.
Men fler av de föranmälda kom aldrig till start, förmodligen i tron att banan skulle vara ännu värre än vanligt.
– Det brukar vara många efteranmälningar. Du måste vara hundra procent för att ta dig runt. Nu stannade många hemma. Dom som körde var dom gillar att det var grisigt.
De riktiga finsmakarna bland ultrarävarna tyckte till och med att banan "var lite väl preparerad" och undrar om man inte kan förlänga tävlingen. Segertiden blev till slut så pass bra som sju timmar och tretton minuter, den bästa på fem år! Multisportaren Daniel Hansson från Fallskärmarjägarskolan, FJS, vann med bara en minut till Ola Nordahl från Ulriksbergik.com, som vann ifjol. Tolv av nitton startande tog sig i mål. Därutöver fullföljde fyra stafettlag och tio deltagare i klassen över tre varv (45 kilometer).
– Det var 45 minuter snabbare än vad jag hade räknat med, erkänner Anders Heurlin. Daniel var jättenöjd. Det var tuffare än han hade trott. Han kände inte till banan och tog det lite lugnt i början.
Vad säger då folk som råkar komma förbi tidigt söndag morgon på hundpromenad och ser några tält, en brasa och en annan löpare?
– Dom blir väldigt konfunderade, skakar på huvudet. Speciellt när man berättar att dom har sprungit sen klockan tolv.
– Men det är inte normalt, tillstår Anders Heurlin. Förmodligen inte heller hälsosamt.
Står du där nästa år också?
– Ja, men inte som tävlingsledare. Jag har varit det i två år. Nu får någon annan ta över. Jag fortsätter hjälpa till. 36 timmar i sträck utan sömn är lite tungt faktiskt.