Snabba tider på den utmanande banan när adidas Premiärmilen avgjordes

Topp tre i herrklassen på adidas Premiärmilen 2024.

Den svenska löparsäsongen är officiellt igång i och med adidas Premiärmilen. Det på förhand starka startfältet levde upp till förväntningarna och väl i mål stod den före detta svenska rekordhållaren Jonas Glans som segrare på herrsidan och förra årets vinnare av loppet, Emilia Lillemo, vann i damklassen även i år.

7 plusgrader och en hel del solsken under loppet är inte något som ska tas för givet när adidas Premiärmilen som alltid springer igång säsongen på allvar i slutet på mars. Över 4000 löpare var anmälda och på förhand var det två riktigt starka startfält på såväl dam- som herrsidan, och vilka lopp vi fick se. Loppet var även det första av totalt fyra i adidas Adizero Running Tour.

I herrklassen var det på förhand ovisst och det var flera löpare som var med i diskussionerna om vem som skulle ta hem slutsegern. På startlinjen stod bland andra förra årets vinnare av loppet (och totalen i touren) Diego Estrada, Samuel Tsegay (f.d. svensk rekordhållare på maraton) och Jonas Glans som till för bara någon månad sedan var Sveriges snabbaste man genom tiderna på 10 kilometer landsväg. Dessutom fanns det ett gäng andra duktiga löpare som hotade där bakom.

Det bildades snabbt en klunga på fem, sex löpare och ganska snart stod det klart att det var de tre huvudfavoriterna som skulle göra upp om det. Estrada tappade något på Glans och Tsegay som ryckte åt sig en knapp ledning efter drygt halva loppet. En ledning som visade sig hålla hela vägen in mot mål och väl på upploppet kunde Glans spurta ner Tsegay som slutade två. Segertiden blev 29.16, en bra tid på den utmanande banan. Diego Estrada fick nöja sig med tredjeplatsen i år och bakom honom kom både Ebba Tulu Chala och Oscar Niyonzima in på tider som hade räckt till segern i förra årets lopp.

Topp tre i damklassen på adidas Premiärmilen 2024.

På damsidan blev det desto mer odramatiskt. Hinderspecialisten Emilia Lillemo, som till vardags framför allt springer på bana, stod på startlinjen för att försvara förra årets vinst. Och som hon gjorde det. Redan från start tog hon ledningen och efter halva loppet var hon nästan halvminuten före tvåan Hanna Lindholm. Även om Lillemo fick slita något i uppförsbackarna runt sju kilometer var ledningen komfortabel. Till slut kunde hon defilera in i mål på den mycket fina tiden 33.19, hela 1 minut och 30 sekunder bättre än hennes segrartid från 2023 och minuten före loppets tvåa Hanna Lindholm. Trea blev Carolina Johnson. 

Precis som förra året sändes hela loppet live via Runner’s World, som en del i adidas Adizero Running Tour. Om du missade loppet och vill se det i efterhand hittar du sändningen här.

Topp 3 herrar: adidas Premiärmilen 

1. Jonas Glans – 29.16
2. Samuel Tsegay – 29.19
3. Diego Estrada – 29.36

Topp 3 damer: adidas Premiärmilen 

1. Emilia Lillemo – 33.16
2. Hanna Lindholm – 34.18
3. Linn Bengtsson – 34.32

Totalställning adidas Adizero Running Tour – herrar

1. Jonas Glans

2. Samuel Tsegay

3. Diego Estrada

4. Ebba Tulu Chala

5. Oscar Niyonzima

6. Axel Djurberg

7. Archibald Casteel

8. Olle Kalered

9. Kalle Berglund

10. Freddie Carcas

Totalställning  adidas Adizero Running Tour – Damer

1. Emilia Lillemo

2. Hanna Lindholm

3. Carolina Johnson

4. Lovisa Kissa

5. Johanna Bäcklund

6. Emy Thorén

7. Sofie Shiver

8. Emma Hedbäck

9. Liduina van Sitteren

10. Fanny Schulstad

Text av: Sebastian Wallin