Snabbaste svenska maran på fem år

Said Regragui gav ett starkt formbesked när han på söndagen noterade 2.14.52 i italienska Treviso Marathon. Den regerande svenska maratonmästaren är därmed definitivt klar för EM i Göteborg.

Tiden 2.14.52 är den snabbaste svenska maratonnoteringen på fem år då Anders Szalkai sprang på 2.12.43. Precis som Szalkais lopp i Austin 2001 handlade det nu om en bana där målet låg lägre än starten. I Treviso marathon handlade det om nästan 100 meters höjdskillnad.
Anledningen till att Said Regragui valde Treviso Marathon var för att få ett snabbt lopp i benen efter några månaders träningsläger i Marocko. men förutsättningarna på söndagen i Treviso var rätt tuffa med endast tre grader varmt vid starten och snö i luften.
– Jag passerade halva loppet på 1.08.02 och ökade sedan., berättade Said. Jag låg på 30:e plats och började plocka placeringar.
Till slut var Said 7:e man i loppet, med en avslutande halvmara på 1.06.50. En bra tid – om än med litet nedförsbacke. Och ett skönt formbesked.
– Jag känner att jag har litet mjölksyra kvar i benen, men känner mig förvånansvärt fräsch, sade Hässelby-löparen.
Said Regragui kommer med största sannolikhet nu att få defintivt klartecken av förbundskapten Thomas Engdahl om start i EM-maran i Göteborg i augusti.

Regragui har tillsammans med Anna Rahm varit enda maratonlöparna som ingått i friidrottsförbundets "EM 2006 satsningen". För individuell start har förbundet satt upp 2.18 för herrar och 2.38 för damer som kvalgräns.

I EM-maran ingår också lagtävlingen Europacupen där varje nation får starta med sex löpare där de fyra bästas sammanlagda tid ligger till grund för lagplaceringen. Svenska Friidrottsförbundets ambition är att anmäla ett manligt och ett kvinnligt lag.

Resultat, Treviso Marathon:
1) Rachid Kisri, Marocko, 2.10.34
2) Abdelkebir Lamachi, Maroccko, 2.11.08
3) Davis Chepkwony, Kenya, 2.11.13
---
7) Said Regragui, Sverige 2.14.52