Sommarens hetaste lopp

Halva Sverige tar semester i juli. När högtrycken stabilserar sig tar också våra turistorter emot med vidöppna armar och förmodligen även ett långlopp.
Trosa stadslopp i fredags inledde semesterloppen som kanske slutar med att Alfred Shemweta sjunger i Östergarn.

I snitt ordnas två långlopp om dagen i Sverige under hela juli. Det här är månaden när även turistorterna hamnar i Marathon.se:s löparkalender. Sörmländska idyllen Trosa inledde på fredagskvällen. Lördagen 30 juni gör internationell elit om segern i Strömstadsmilen tillsmammans med 1500 motionärer. Vi fortsätter sedan ner till Skåne och Hörby marknadslopp och så vidare.
Största enskilda loppet i juli ser ut att bli VårRusets final i Visby som räknar med 2000 deltagare. Semesterön Gotland har sin mest intensiva långloppsmånad med Östergarn Marathon lördagen 28 juli som kanske är det lopp som anammat månadens semestertema bäst. I Östergarn finns ingen tidsbegränsning för maran, "Den går ju i semestertider". Men ordnar även middag, dans och underhållning. Ryktena säger att dubble svenske maratonvinnaren Alfred Shemweta kommer - men först och främst för att spela på festen...
De största arrangemangen är dock stafetterna där nu definitivt St Olovsloppet har tagit över Vindelälvsloppets roll som Sveriges största långloppsstafett. St Olavsloppet går i år från Östersund till Trondheim med start den 11 juli och mål den 14:e.
Vindelälvsloppet avgörs som vanligt vecka 30 med start i Ammarnäs den 25 juli och mål i Vännäsby den 28 juli.

Här är hela listan på långlopp i Sverige under juli