Spridda skurar från Göteborgsvarvet

Drygt 34850 anmälda, 26000 startande och 25912 fullföljande. Siffrorna är många i Sveriges största långlopp.
Som det inte var nog med siffror kommer här fler från det 26:e GöteborgsVarvet.

22 mm regn föll i Göteborg under lördagen fram tiil klockan 15.30. Det är drygt två hinkar per kvadratmeter. Men när startskottet för den första startgruppen gick så upphörde regnet och de flesta tog sig de 21,1 kilometerna torrskodda. Den var första gången sedan 1987 som det regnade under GöteborgsVarvet.

59 år har Ståhl-mannen blivit.Kjell-Erik Ståhl, 59 år, är fortfarande svensk rekordhållare i maratonlöpning. På lördagen sprang han in på 1.19.08.
- Jag själv är förvånad! Det har varit skador, bristningar och inflammationer de senaste åren och jag är bara kvartstränad just nu.
Nästa år fyller Ståhl 60 år!
- Då springer jag maraton igen, säger VM-fyran från Helsingfors 1983.

10:e plats var bästa svenska placering i herrklassen. Hälle IF:s Joakim Johansson passade på att vara bäst i klubben också. Västkustklubbens stjärna Mustafa Mohamed, segrare 2002 och 2004, hade annat att göra på lördagen. Uppdraget var att langa vätska till klubbkompisarna.

4 000 000. Så stor är skiver GP Göteborgsvarvets vinst. Vinsten delas mellan Friidrottens hus (Göteborgs Friidrottsörbund) och de arrangerande klubbarna i Göteborg.

42 195 meter är dubbla Göteborgsvarvsdistansen. Om två veckor är det dags för maratondebut för IF Kvilles Mia Larsson i Stockholm Marathon. Genrepet med en tid på 1.17 och placering som näst bästa svenska bakom Anna Rahm gör att en SM-medalj verkar vara inom räckhåll.
- Jag är tillbaka igen. Ett tag var jag så trött på löpningen, men nu har jag haft en period när jag levt som vanliga människor och det har gett mig smak på löpning.

100 procent är marginalen på löparskor. Den som funderat på hur mycket sportbutikerna lägger på när de säljer skor blev först glatt överraskad och började sedan räkna på priserna som var halverade i nästan alla montrar. Konsumenterna i GöteborgsVarvet är vinnarna förklarade försäljarna. Men de sade aldrig hur det är i vanliga fall när vi går till skobutiken.

12 gradet är ingen vårvärme men optimalt löparväder enligt en undersöknng som Marathon.se gjorde för några år sedan. Få brutna löpare, och mindre att göra för sjukvården styrker enkäten. Publik och funktionärer delar nog inte löparnas åsikt om vad bra väder är. Nu kom publiken ändå i tiotusental och de 1500 funktionärerna ställer upp i alla väder.

10000 meter är inte ens halva GöteborgsVarvet men 25 varv inne på Slottsskogsvallens legendariska löparbanor. Nordic Challenge heter tävlingen som är Nordiskt mästerskap för både män och kvinnor. På lördagen avgjordes årets upplaga i samband med GöteborgsVarvet. I regnet kämpade först danskan Annemette Jenssen till sig NM-tlteln medan Simo Wannas tog hem herrarnas titel till Finland för första gången. Erik Pettersson (29.30,47) bäste svensk och Jenny Johannesson (35.12,33) bästa svenska.