Spring för alla tjejer med Vårruset och Tjejzonen

Det var härlig stämning på Vårruset i Stockholm förra året.

Visste du att nästan var fjärde tjej i åldern 16-29 lider av psykisk ohälsa. Nu bidrar Vårruset, Sveriges största motionsturné för kvinnor, med en halv miljon kronor till Tjejzonen och det viktiga arbetet med att öka det psykiska och fysiska välmåendet hos tjejer och unga kvinnor.

Med det viktiga mantrat ”Spring för alla tjejer” uppmanar Vårruset och Tjejzonen alla tjejer runt om i Sverige – gammal som ung, van löpare som nybörjare att slå ett slag för kvinnors hälsa. Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer mellan 10 och 25 år och samarbetet syftar till att öka den psykiska och fysiska hälsan hos unga tjejer.

Vårruset startade 1989 och finns på 20 orter runt om i landet. Sedan starten 1989 har loppet inspirerat mängder med tjejer i alla åldrar till fysisk aktivitet. Att den fysiska hälsan även påverkar den mentala hälsan positivt har varit känt länge, och nu visar Statistik från Folkhälsomyndigheten (nationella folkhälsoenkäten 2022) att så många som 23 % av alla tjejer mellan 16-29 år har svåra problem med oro, ängslan eller ångest.

- Vi kan inte bara sitta still och låta det här hända, vi riskerar att tappa en hel generation av unga tjejer som inte mår bra. Vi vet dessutom att rörelse och träning påverkar den psykiska hälsan positivt. Vårruset vill göra något åt det här problemet och idag lanserar vi därför Vårruset-initiativet, ett initiativ som årligen kommer att donera pengar till organisationer som stöttar kvinnors hälsa. Tillsammans med Vårrusets deltagare så ska vi se till att donationen blir så stor som det bara är möjligt. Alla kan göra något och vi ska springa för alla tjejer, säger Louise Fredriksson, projektledare på Vårruset.

En halv miljon kronor går alltså detta år till Tjejzonen och olika aktiviteter som  till exempel träningsträffar på alla 20 orter som Vårrusetturnén besöker. Utöver det är det möjligt att skänka en valfri summa till Tjejzonen när anmälan till Vårruset görs, men även på plats under träningsträffar och lopp.

Träningsträffarna

– Under april månad kommer vi att skapa Tjejzoner på de 20 orter Vårruset går på, i form av löparträffar. I Stockholm är alla tjejer välkomna den 16 och 30 april i Stockholm. Gemenskapen kommer att stå i fokus under träffarna, men självklart träningen också. Du kan välja om du vill vara med på ett löppass eller promenadpass – det kommer att bli ett härligt event där vi även kommer att ha med oss partners och sponsorer. Vi kommer snart gå ut med mer information och datum för samtliga orter, säger Sanna Nilsson, Vårrusets kommunikatör.

Hon berättar att Tjejzonen kommer att vara på plats under träffarna och berätta mer om sin verksamhet och sina volontärer som de kallar för storasystrar. Dessutom kommer du att träffa Vårrusets sponsor ASICS och deras ASICS FrontRunners som kommer att hålla träningen. Just nu efterlyser Vårruset löparambassadörer som tillsammans med ASICS FronRunners ska hålla i träningen - en ambassadör till varje ort. Är du sugen på att vara med och inspirera och peppa andra tjejer – här kan du läsa mer om Vårruset-initiativet och löparträffarna.

– Jag är glad att vi med Vårruset-initiativet kan hjälpa till och öka kännedomen om Tjejzonen som tillsammans med sina volontärer gör ett fantastiskt jobb för så många tjejer där ute! Jag hoppas att vi ska våga prata mer om hur vi mår psykiskt och att fler ska hitta till fysisk aktivitet och inse hur bra man mår av att röra på sig, fortsätter Sanna.

Tjejzonens volontärer gör en fantastiskt arbete

– Vi på Tjejzonen träffar tusentals tjejer i våra stödchattar varje år. Samtalen kan handla om ångest, oro, depression, ätstörningar, självskadebeteende, sexualiserat våld, suicid eller vilken som helst av alla de 100-tals anledningar som finns till att unga tjejer inte mår bra. Tack vare det viktiga bidrag vi nu får från Vårruset har vi möjlighet att nå ut till ännu fler och det behövs, säger Eva Glückman, Generalsekreterare på Tjejzonen.

De av Tjejzonens volontärer, storasystrar, som vill springa Vårruset kommer att få delta gratis i loppet. Även de tjejer som söker stöd hos en storasyster, kallas inom Tjejzonen för lillasystrar, kommer att få möjlighet att delta i loppet gratis.

En som redan nappat på Vårruset-initiativet och ”Spring för alla tjejer” är längdskidåkaren och sprintdrottningen Jonna Sundling, som själv kommer att springa Vårruset i Östersund. På sitt instakonto skriver Jonna:

"Jag springer för alla tjejer!
Att 1 av 4 tjejer mellan 16-29 år lider av psykisk ohälsa vill jag ändra på! Jag har själv haft personer i min närhet som varit drabbade så därför känns det extra bra att stötta Vårruset-initiativet!

Tillsammans kämpar Vårruset och Tjejzonen för tjejers fysiska och psykiska hälsa. Haka på mig i Östersund 11 juni eller anmäl dig till Vårruset i din stad. Din anmälan gör skillnad!"

Här kan du läsa mer om Vårruset

Här kan du läsa mer om Tjejzonen