Spring för Ukraina - löpare manifesterar på årsdagen

Idag fredag 24/1 är det ett år sen Ryssland invaderade Ukraina, något som uppmärksammas runt om i samhället. På Sergels Torg arrangeras en stor demonstration med tal av statsministern och oppositionsledaren och många kommunala förvaltningar håller tyst minut och tal.
I Stockholm arrangeras den åttonde upplagan av "Run Around the Russian Embassy" då löpare kan demonstrera genom att springa så många varv som möjligt runt den ryska ambassaden på Kungsholmen.

Initiativtagaren Mårten Westberg förklarar.

- Vårt mål är att samla så många som möjligt som drar på sig det vi har som är blått och gult, för att sedan fylla gatorna runt ambassaden med löpare som springer för freden och för det ukrainska folket. Det är åttonde gången under året vi gör detta, men första som är på kvällstid. 

Mårten Westberg berättar också att han blivit kontaktad av flera företag som kommer att delta i fredagens arrangemang som en gemensam alkoholfri "After Work".  

- När vi tar i tillsammans så skapar vi gemenskap och jag är övertygad om att ju meningsfullare aktiviteten är, desto mer gemenskap skapar den. Att kollegor springer så många varv de orkar, klädda i gult och blått, på årsdagen av invasionen, är alltså en starkt gemensamhetsskapande aktivitet.  

Löpningen startar kl 17 och i en halvtimme, för att de som vill ska hinna jogga till den stora demonstrationen på Sergels Torg efteråt.