Stafest i två dagar med 23000 löpare

En två dagars löparfest i Stockholm i nya Stafesten för Unicef. Totalt för båda dagarna deltog 4 150 lag, alltså 23 000 löpare som bidrog till den sköna stämningen.
På plats med ett lag var så klart också Unicefs:s ambassadör Mark Levengood.

– Det var jätteroligt, verkligen länge sedan jag sprang stafett, sade Mark .
– När jag väl fick stafettpinnen och skulle förvalta den blev det lite allvar. Haha, jag kände mig trött efter 3 kilometer. Men jag gjorde det ju för UNICEF, och även om det gör ont så blir det gott i slutändan. Det är viktigt att öka synligheten för UNICEF, jag tror att många verkligen vill göra vad de kan för att världen ska bli bättre – den känns så osäker idag.

Varför ska man springa tycker du?
– Man ska springa för att man lever längre och blir mindre fläskig, och kan äta och dricka gott. Men framförallt ska man springa för att bidra till en bättre vardag för varje unge.

Bloggaren, författaren och influencern Petra Månström var en av deltagarna i Marks lag.
– För mig var det väldigt kul och skönt att springa med ett lag – det blev mindre prestationsinriktat och jag slapp tänkta på tiden. Jag gillar att testa många olika typer av lopp för att inte bli uttråkad, och därför var det grymt att få springa stafett. Jag tycker dessutom att 5 kilometer är en lagom distans. Det känns bra i hela kroppen att springa för en god sak. För världens barn. Det känns på riktig!

För vissa av deltagarna handlade ändå Stafetten mer om att springa snabbt. Stämningen var hög, lite rå men hjärtlig. För visst är det en schysst känsla att kuta snabbare än chefen, eller kollegan som i vanliga fall sitter i rummet intill. En del av deltagrna var rejält trötta när de kom i mål, så visst kan 5 kilometer vara en riktig plåga.

– Det härliga med Stafesten är att alla olika typer av löpare kan delta i ett lag. Vissa lag har både deltagare som springer riktigt snabbt på kanske 16 minuter och de som tar sig runt på kanske 30-40 minuter – det är roligt med spridningen och att se den sköna peppen och lagandan, säger Christer Clefberg, projektledare för Stafesten för UNICEF.

Stafesten för UNICEF, hette tidigare Bellmanstafetten har i två dagar tagit Stora Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm i besittning. Hög musik, kexchokladmönstrade stafettpinnar, tusen och åter tusen färgglada löpare och fler peppande high fives än du någonsin sett tidigare är utmärkande för årets Stafesten för UNICEF

När första startskottet brunnit av sprang första lagets löpare iväg. Efter 5 kilometer lämnades stafettpinnen vidare till nästa löpare osv. Totalt fem sträckor för varje lag. När alla deltagare sprungit sina 5 kilometer bjöds laget på en riktigt god picknick, som tidsenligt var både vegetarisk och glutenfri.

För dem som inte ville köra slut på sig, eller som av någon anledning inte kunde springa gick förra årets succé, promenaden, på repris i år. Här startade lagen samtidigt och kunde gå banan tillsammans.

500.000 kr till Unicef bara början

Efter promenad, stafett och picknick väntade en After Run – där grymma bandet The Fishermans Trio såg till att skapa hög stämning som fick trötta ben att börja spritta igen. Några dansade, andra hängde i baren och avslutade kvällen med något gott från baren.

– Att vara här och känna energin – det är magiskt. Att vi dessutom har dragit igång det här samarbetet med UNICEF och på så sätt är med och bidrar till kampen för att skapa en bättre värld för alla barn gör mig glad och ödmjuk, säger David Fridell, marknadschef på Marathongruppen.

För bidragit, det har verkligen Stafesten för UNICEF:s deltagare gjort. Bara i Stockholm har deltagarna samlat in 500 000 kronor till UNICEF. Och nu fortsätter Stafesten för UNICEF ut på turné till Jönköping, Örebro, Luleå, Göteborg och Malmö. Det kan med andra ord bara bli bättre.