Stäng av Ryssland från OS

Liliya Shobukhova, som vunnit både London Marathon och Chicago Marathon är en av de ryska toppfriidrottare som figurerar i Wadas rapport.

Stäng av Rysslands friidrottare från deltagande i OS nästa år.
Det mycket radikala förslaget finns med i den rapport på 320 sidor som den internationella antidopingbyrån Wada presenterade på måndagen.

– Ryska toppidrottsmän, har under flera år deltagit i ett organiserat doping program, stött av den ryska staten, där högt uppsatta ledare inom rysk idrott varit inblandade, fastslår Wada i sin rapport.
Vid arbetet med att kartlägga omfattningen av doping inom rysk idrott har Wada samarbetat med Interpool.

– OS i London 2012 saboterades av ryska medaljvinnare med suspekta blodvärden, fastslår Wada.
Bland de ryska friidrottsstjärnor som nämns i rapporten finns maratonlöparen Liliya Shobukhova, som vunnit Chicago Marathon tre gånger och London Marathon en gång.
Hon tilläts tävla i London-OS 1912 trots oregelbundna blodvärden som normalt hade medfört avstängning. Hon ska ha klarat sig från att bli fälld efter att ha betalat motsvarande fem miljoner kronor till personer inom Rysslands friidrottsförbund.

Inför ett besök av representanter från Wada förstörde Grigory Rodtjenko, som är chef för Moskvas antidopinglaboratorium, över 1 400 dopingtester.
Nu föreslås att laboratoriet ska förlora sin Wada-ackreditering. I så fall fhar laboratoriet i framtiden inte behörighet att analysera dopingprov från internationella tävlingar.

-Vi rekomenderar att Rysslands friidrottsförbund stängs av från allt internationellt tävlande fram till dess att förbundet har vidtagit nödvändiga åtgärder, förklarar kanadensaren Dick Pound som är ordförande i Wada.
Det innebär att Ryssland missar OS nästa sommar.

Internationella Friidrottsförbundets (IAAF) nyvalde ordförande Sebastian Coe meddelade på måndagen att IAAF:s styrelse ska behandla Wadas rapport på fredag.

För drygt ett år sedan presenterade Wada en lista över de nationer som hade flest dopingdomar i alla idrotter.
Listan toppas av Ryssland som hade 12.5 procent av samtliga dopingfall. Av de 225 ryska dopingfallen var 42 friidrottare.
Kenya, som misstänks för omfattande doping, finns inte med på denna lista. I anklagelserna mot Kenya finns också uppgifter om att toppfriidrottare som lämnat positiva dopingprov mutat ledare och tjänstemän inom Kenyas friidrottsförbund för att slippa avstängning.

• Här är länderna med flest dopingfall:
1) Ryssland 225
2) Turkiet 188
3) Frankrike 108
4) Indien 95
5) Belgien 94
6) Italien 83
7) Spanien 67
8) Polen
9) Kazakstan 47
10) Sydafrika 46
11) USA 43
12) Portugal 40

Vid New York Marathon förra helgen deltog inte några elitlöpare från Ryssland sedan arrangerande New York Road Runner´s Club beslutat sig för att tacka nej till ryska deltagare på grund av alla uppgifter om doping inom rysk friidrott.

Efter rapporten från Wada är det möjligt att andra arrangörer av internationella friidrottsgalor och maratonlopp följer New York Road Runner´s Clubs exempel, oavsett om Ryssland portas från OS i Rio de Janeiro eller ej.